Potrivit experților Aforti Exchange, panica pe piața petrolului, declanșată aparent de situația tensionată între SUA și Iran ca urmare a denunțării de către americani a acordului nuclear, a avut de fapt originea într-un context care se contura încă din toamna anului 2017.
Creșterea prețului „aurului negru” a fost susținută de recenta diminuare a rezervelor SUA. Potrivit Departamentului de Energie al Statelor Unite (DoE), rezervele de petrol au scăzut săptămâna trecută cu 2,2 milioane de barili, sau 0,5%, până la 433,76 de milioane de barili. Ca rezultat, petrolul european a fost evaluat la 78 de dolari, în timp ce petrolul american a atins nivelul de 72 de dolari. Potrivit experților Aforti Exchange însă, creșterile cotațiilor la țiței erau de așteptat in condițiile în care indicatorii de analiză tehnică sugerau acest lucru încă din septembrie 2017.
În același timp, e de presupus că actual val de creștere ar putea antrena in următoarele luni testarea principalei linii de trend descendente, care în prezent figurează in jurul pragului de 90 de dolari.
Țițeiul se îndreaptă spre 78,80 de dolari
Evoluția de pe piața globală a țițeiului, deși privită ca excepțională în ultimele zile, nu ar trebui să ne surprindă. Actualul trend ascendent, susținut de formarea puternică a oRGR, începuse din septembrie 2017, când zona 46,15-48,80 de dolari pe baril fusese depășită.
În prezent, piața se apropie de cel mai apropiat punct de rezistență pe termen lung, identificat la 78,80 de dolari. Acest nivel este dat de minimele din septembrie 2011, când piața s-a confruntat cu primul val de scăderi, care a dus în cele din urmă cotațiile la nivelul de 33,60 de dolari, undeva la începutul anului 2016.
Actuala tendință ascendentă este însă matură și, prin urmare, pot apărea corecții locale. În concluzie, experții Aforti anticipează ca, dacă așteptările detaliate mai sus se materializează, în următoarele câteva luni să asistăm la testarea liniei principale de trend descendent, plasată în prezent în apropiere de 90 de dolari.