Acasă » Regenerabile » Modificările legii regenerabilelor, pe ultima sută de metri; plenul Parlamentului va vota legea pe 22 mai

Modificările legii regenerabilelor, pe ultima sută de metri; plenul Parlamentului va vota legea pe 22 mai

16 mai 2018
Biomasă
Bogdan Tudorache

Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților a aprobat majoritatea amendamentelor aduse legislației regenerabilor împreună cu liderii industriei de profil în cursul săptămânii acesteia, cu excepția unui amendament legat de micii producători casnici (prosumeri), însă surse din industrie au declarat pentru energynomics.ro că încă ar mai putea surveni unele modificări.

Proiectul va fi introdus dezbaterii în plen în data de 22 mai, însă până atunci există noi avize care au fost cerute unor ministere și noi discuții asupra unor amendamente, au spus sursele citate.

Printre principalele modificări se numără introducerea principiului de adjudecare pro-rata a certificatelor verzi, apariția centralelor virtuale, posibilitatea primirii certificatelor verzi peste valoarea notificată inițial al producției (la valoarea reală finală, și nu la cea notificată inițial) și o compensare a pierderilor investitorilor în timp, printr-o creștere a impactului la consumator, până în 2022.

”Față de discuțiile de ieri (n.r. marți, 15 mai), azi (n.r. miercuri, 16 mai) au mai survenit noi dezbateri asupra sistemului de alocare pro-rata, pe care noi îl considerăm mai bun decât cel actual, bazat pe marca de timp, date fiind întârzierile mari pentru unii jucători în sistem. OPCOM-ul ar dori să păstreze sistemul actual”, au declarat, pentru energynomics.ro, surse din piață apreopiate negocierilor.

”Apoi, mai sunt discuții referitoare la exportul de energie, care presupune achitarea propriilor certificate – fapt ce nu convine furnizorilor, Ministerul de Finanțe încă nu a definitivat condițiile necesare prosumerilor și s-a cerut un punct de vedere al Ministerului Economiei cu privire la creșterea graduală a impactului la consumator – care ar putea aduce noi modificări amendamentelor deja aprobate”, a mai spus sursa citată.

Autoritățile au decis recent o reducere suplimentară a cotei de certificate verzi, iar jucătorii încearcă să recupereze teren prin majorarea cuantumului suportat de consumator. Dacă nu se va reuși în acest demers, mulți investitori, în special de mici dimensiuni, vor refuza să ”mai vină cu bani de acasă” și vor accepta, tacit, insolvența sau falimentul proiectelor suportate până acum.

Situația de pe piața certificatelor verzi și a energiei regenerabile este în continuare dramatică. Micii jucători consideră că s-a ajuns la un punct de turnură, în care fie statul român ia urgent măsuri pentru a salva acest domeniu crucial pentru piața energetică, fie soarta acestor investiții este pecetluită, iar încrederea investitorilor – pierdută definitiv.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *