Rețeaua Bitcoin este administrată pe servere de minare de date (”data mining”), computere care utilizează un registrul de tranzacții partajat sub tehnologie blockchain. Un nou studiu estimează că acest proces consumă cel puțin 2,6 GW- aproape la fel de multă energie ca Irlanda. Această cifră ar putea crește până la 7,7 GW înainte de sfârșitul anului 2018 – reprezentând aproape jumătate din procentul consumului mondial de energie electrică.
Studiul reprezintă o versiune actualizată a calculelor efectuate la sfârșitul anului trecut de analistul Alex de Vries. În această nouă versiune, de Vries a adunat informații mai detaliate despre economia activității de minare de date. Dar noile cifre sunt în mare măsură în concordanță cu cele vechi. În decembrie anul trecut, el a estimat că rețeaua Bitcoin consuma aproximativ 32TWh anual, sau 3.65GW. Site-ul său web, care este actualizat zilnic, arată acum că rețeaua consumată 67TWh anual, aproape de acea limită superioară de 7,7 GW prezentată în noul său studiu.
După cum explică de Vries în noua sa lucrare, aceste cifre sunt în mod necesar speculative. Bitcoin este o industrie descentralizată și secretă. Știm cât de multă putere de calcul are rețeaua Bitcoin – acum este vorba despre 30 de miliarde de operațiuni de tip SHA-256 hash (algoritm securizat de criptare și asociere funcțională) pe secundă. Dar specialiștii fac aceste calcule pe o varietate de tipuri diferite de hardware cu niveluri diferite de eficiență energetică, deci nu putem converti această cifră direct la consumul de energie.
Dacă presupunem că întreaga rețea utilizează cel mai eficient echipament de mining cunoscut – Antminer S9 de la Bitmain – care generează un consum de energie inferior, rezultă limita inferioară calculată de Alex de Vries, de 2,6GW. Cu toate acestea, știm că utilizatorii folosesc alte echipamente hardware, mai puțin eficiente, astfel încât consumul real de energie este probabil semnificativ mai mare.
Pentru a stabili limita superioară a lui 7.7GW, de Vries folosește un raționament economic. Normele Bitcoin permit creatorului unui bloc să-și atribuie sie însuși 12,5 bitcoin în valoare de peste 100.000 de dolari la prețurile de astăzi. Cu fiecare nou bloc care se creează la fiecare 10 minute, acestea generază în jur de 15 milioane de dolari pe zi în veniturile de minare.
Un aspect crucial este că dificultatea activității de minare se ajustează automat pentru a menține o rată medie de creare a blocurilor de 10 minute. Deci, dacă e folosită mai multă putere de calcul, rezultatul nu va duce la crearea mai multor bitcoin. În schimb, este nevoie de mai multă putere de calcul pentru a produce fiecare bitcoin, făcând hardware-ul minier existent mai puțin profitabil decât înainte – și majorând energia consumată pe un bitcoin, potrivit arstehnica.com.
Astfel, de Vries a calculat cât de mult ar trebui să consume specialiștii IT pentru ca miningul de bitcoin să nu mai fie profitabil. El a presupus că prețurile energiei electrice reprezintă 60% din cost, iar costurile cu energia electrică sunt de 5 cenți / KWh.
Acest calcul duce la un consum de energie de 7,7 GW, care servește drept limită superioară a consumului de energie al rețelei bitcoin. Dacă consumul de energie crește peste această cifră, (la un cost mediu al energiei electrice de cel puțin 5 cenți), ar însemna că unii ”mineri” ar pierde bani și ar trebui să renunțe la operațiuni.