UPDATE 8 iunie: Proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.24/2017 privind modificarea şi completarea Legii nr.220/2008 apare pe Ordinea de zi a Comisiei pentru Industrii din 12 iunie, ceea ce sugerează că noi modificări ar putea apărea înainte de votul în plenul Parlamentului!
Deși Comisia pentru Industrii și Servicii din Camera Deputaților a aprobat majoritatea amendamentelor aduse legislației regenerabilelor împreună cu liderii industriei de profil încă din luna mai, au fost aduse între timp noi schimbări, iar forma finală a fost aprobată abia marți, 05 iunie. Urmează votul în plenul parlamentului, au declarat surse din piață pentru energynomics.ro.
”Se încearcă să se accelereze votul, până la începutul vacanței parlamentare, însă nu este nimic sigur”, a spus sursa citată.
Principala modificare adusă proiectului a fost eliminarea criteriului pro-rata de acordare a certificatelor verzi (CV). O altă modificare importantă – prosumerii (micii producători individuali) nu vor plăti impozite pentru energia livrată în sistem.
Apoi, proiectul permite apariția așa-numitelor ”centrale virtuale”.
”Mai precis este vorba de posibilitatea de agregare oferită producătorilor de regenerabile, însă ANRE va trebui să emite norme referitoare la acest amendament în termen de circa șase luni”, a spus sursa citată.
”În plus, se recuperează mai rapid certificatele energiei solare, perioadele fiind diminuate cu câțiva ani. Și se introduce obligativitatea furnizorilor de a cumpăra 50% din certificate pe piața spot”.
Legea introduce tariful de tip feed-in premium, care trebuie însă notificat către Comisia Europeană, fapt ce va duce la întârzieri ce circa unul sau doi ani în aplicarea acestei prevederi.
În fine, legea introduce un amendament care vine în sprijinul micilor producători, care vor putea face contracte bilaterale pentru capacități de maximum 3 MW, față de 1 MW până în prezent, în afara OPCOM. Deși nu se știe ponderea acestora în piață, ea, însă, nu poate fi foarte mare, investițiile în centrale mici fiind insignifiante. ”Acest amendament avantajează parcurile solare”, a mai spus sursa citată.
Mai multe detalii vor putea fi oferite după publicarea Raportului Comisiei, care va avea loc, cel mai probabil, în cursul zilei de miercuri.