Acasă » Evenimente Trecute » Eficiența energetică depinde de o mai bună comunicare a soluțiilor disponibile

Eficiența energetică depinde de o mai bună comunicare a soluțiilor disponibile

9 iulie 2018
Evenimente Trecute
energynomics

Conferința „Inovație și soluții verificate pentru eficiență energetică” organizată de energynomics.ro, miercuri, 4 iulie, la Constanța, a fost a patra din campania de informare “Eficiență energetică pentru rezultate care contează” din acest an. Peste 50 de experți reprezentând companii și organizații active în regiune au participat la dezbaterile care au fost stimulate de cinci vorbitori de marcă, reprezentanți ai ANRE, DynoTeq Technologies, Lubexpert, MET România Energy și Stratum Enclosures.

Dialogul a fost deschis de către doi înalți reprezentanți ai comunității locale, Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța și Dănuț Jugănaru, Directorul General al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța – CCINA.

D. Făgădău: “Îmi doresc ca municipiul Constanța să devină precum Viena în domeniul energetic”

Primăria Constanța este în plin proces de implementare a mai multor proiecte prin care să se dezvolte toate domeniile strategiei Smart City, a anunțat primarul Decebal Făgădău. Printre acestea se numără proiecte ce vizează zonele de Safe City, E-city, Energy City, Mobility City. În urmă cu câteva luni a fost depus proiectul My City – Orașe și comunități inteligente, finanțat prin Horizon 2020, prin care Constanța și Malmo, din Suedia, își propun să devină orașe Lighthouse. Prin My City se urmărește de asemenea realizarea unei zone pilot în care accent deosebit se va pune pe transferul de energie dintre clădiri. “Avem 50% șanse ca proiectul nostru să fie acceptat de Comisia Europeană”, a precizat primarul Decebal Făgădău. “Îmi doresc ca municipiul Constanța să devină precum Viena în domeniul energetic, cu investiții și proiecte inovative în acest domeniu, inclusiv prin parteneriate și consorții cu mediul privat.”

Referindu-se la transportul urban, primarul s-a referit la decizia municipalității de a moderniza flota auto în sensul ca două treimi din aceasta să folosească motorizare EURO 6, iar o treime să folosească soluții de propulsie alternative (electric, hibrid, CNG, LNG, hidrogen). “Ne-am apucat de restructurarea Regiei de transport și de documentațiile necesare pentru atragerea de fonduri europene”, a precizat Decebal Făgădău. În ceea ce privește iluminatul public, primarul a vorbit despre necesitatea ca echipa specializată din municipalitate “să fie în contact cu toți producătorii, furnizorii, dezvoltatorii, integratorii și finanțatorii, pentru că, astăzi, pe lângă sistemul de iluminat pot fi adăugate servicii de safety, telecomunicații, precum și toate tipurile de senzori”. “O investiție va naște o altă investiție”, crede Decebal Făgădău.

În opinia primarului Făgădău, reabilitatea termică a blocurilor este o abordare subsecventă rezolvării problemelor din amonte, în principal producția și transportul energiei termice. “Trebuie să ne asigurăm, de exemplu, că pierderile se mențin la 15, maxim 18%, pe vârf de sarcină”, a precizat edilul.

Avem nevoie de sprijinul Guvernului și al Parlamentului pentru a pune în funcțiune concepte de tip ESCO, în condițiile în care conceptul de serviciu energetic, inclusiv contractul de performanță energetică, nu se regăsește în legislația românească, a conchis Decebal Făgădău.

Încurajarea diseminării de informații

La rândul său, Dănuț Jugănaru, directorul general al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, a subliniat că acest eveniment este unul extrem de important din perspectiva popularizării problemelor și soluțiilor de eficiență energetică. “Nu facem suficient de multe pentru a explica publicului larg și mediului de afaceri unele lucruri, de exemplu, de ce este nevoie ca o clădire să fie eficientă din punct de vedere termic. Există în Uniunea Europeană o inițiativă interesantă: eticheta ecologică, utilizată în diferite domenii, inclusiv în turism. Doar trei hoteluri din România, unul dintre ele din stațiunea Saturn, din județul Constanța, au dobândit această etichetă ecologică. Nu a existat nicio formă de încurajare ca și alții să-și dorească obținerea acestei etichete”, a menționat Dănuț Jugănaru.

Referindu-se la o inițiativă în care CCINA s-ar putea implica, Dănuț Jugănaru a vorbit despre oportunitatea ca studenții în anii terminali ai facultăților tehnice din Constanța să fie încurajați să își realizeze lucrările de licență sau de doctorat având în vedere nevoile companiilor locale în domeniul eficienței energetice.

Prevederi legislative

Irina Nicolau, reprezentând Departamentul pentru eficiență energetică, din cadrul ANRE a expus prevederile legislative privind eficiența energetică in industrie, în contextul cadrului european și național pentru politicile climatice și energetice.

DESCARCĂ PREZENTAREA IRINEI NICOLAU

Domnia sa a insistat asupra programelor operaționale (precum European Energy Efficiency Fund – eeef), subliniind că noua perspectivă financiară 2014-2020 prevede o abordare diferită în materie de programare strategică pentru politica de coeziune.

MET România Energy – eficiență energetică testată în proiecte realizate

Andrei Bucur, Business Development Manager la MET România Energy, a prezentat cartierul inteligent Popasului Residence, un proiect din nordul Bucureștiului unde casele au fost dotate cu panouri fotovoltaice și cu un sistem de smart home, menit să ușureze viața utilizatorului și în același timp să eficientizeze consumul de energie al locuinței. “Panourile fotovoltaice garantează un aport semnificativ la încălzirea locuinței și un cost redus la factura de întreținere”, a explicat Andrei Bucur. Mai mult decât atât, MET a proiectat și implementat o conexiune între sistemul de încălzire și panourile fotovoltaice, astfel încât, pe timp de iarnă, sistemul de încălzire pornește pe aer condiționat și încălzește clădirea până când se consumă bateriile. Din acel moment, sistemul oprește alimentarea cu energie electrică și pornește sistemul pe bază de gaze naturale, în prezent mai ieftine decât energia electrică.

O asemenea investiție reprezintă mai puțin de 10% din investiția totală în construcția unei case noi, iar sistemele prezentate pot fi folosite și în clădiri existente, întrucât instalarea lor este minim invazivă, a precizat Andrei Bucur.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ANDREI BUCUR

În ceea ce privește stocarea energiei, merită să subliniem că soluțiile tehnologice sunt dezvoltate nu doar în străinătate. Există companii care produc chiar în România sisteme de generare și stocare a energiei. “Nu doar alții au acces la tehnologie, nu doar alții au idei și fac investiții în acest sector”, a insistat Andrei Bucur, referindu-se la compania Stratum Enclosures, ale cărei soluții integrează generarea de energie regenerabilă (eolian, solar), cu stocarea de electricitate în baterii și cu generatoare de curent continuu ca sistem de rezervă. Sistemele sunt produse la fabrica din București, iar 99% din producție pleacă la export.

Eficiență energetică prin utilizarea lubrifianților Mobil

În intervenția domniei sale, Victor Năstase, Industrial Manager Lubexpert România, a prezentat compania și activitatea acesteia în calitate de importator și distribuitor autorizat ExxonMobil. Domnia sa a precizat că lubrifianții Mobil acoperă toate domeniile și toate aplicațiile industriale, după care a expus serviciile Lubexpert România: asistență tehnică, monitorizarea uleiului și a utilajului prin analize de laborator Mobil Serv Lubricant Analysis, servicii de inginerie planificată și training-uri tehnice.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI VICTOR NĂSTASE

Victor Năstase a prezentat mai multe studii de caz pentru a exemplifica în cifre economiile de combustibil și reducerea consumului de energie electrică care vin odată cu utilizarea unor lubrifianți de calitate. “Suntem prezenți în toate județele, ceea ce ne permite să oferim o durată de livrare foarte redusă”, a precizat Victor Năstase.

Phoenix Contact E-Mobility oferă sprijin pentru integratorii de sisteme

La rândul său, Adrian Vlăduț, Application Engineer la Phoenix Contact, a prezentat oferta pentru mobilitate electrică de la Phoenix Contact E-Mobility: componente și soluții pentru încărcarea în curent alternativ și curent continuu, suport pentru concepte personalizate ale infrastructurii de încărcare și inovațiile care permit încărcarea cu putere ridicată. “Phoenix Contact vine în fața dumneavoastră cu acest mix, pornind de la componente, trecând prin integrarea soluțiilor și ajungând la susținerea unor idei prin soluții tehnice adecvate”, a explicat Adrian Vlăduț.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI ADRIAN VLĂDUȚ

Prezentarea detaliată a familiilor de vehicule din zona de mobilitate electrică a oferit o ocazie excelentă pentru ca toți potențialii beneficiari să înțeleagă potențialele beneficii adecvate la propria activitate: mașini utilitare (curierat – livrări, preluarea deșeurilor menajere, curățarea străzilor, autobuze electrice, utilaje agricole etc).

“Noi nu producem stații la cheie, noi susținem integratorii de sisteme din România pentru a realiza asemenea stații. Cu sprijinul Phoenix Contact, aceștia pun la dispoziție soluții integrate – atât stațiile propriu-zise, cât și rețelele și arhitectura hardware/software necesare pentru transferul de date și administrarea unor rețele complexe”, a explicat Adrian Vlăduț.

Reducerea pierderilor prin izolații de calitate

Bencze Dénes, manager DynoTeq Technology a prezentat izolațiile termice reutilizabile DynoFlex, care rezolvă cele mai importante neajunsuri ale izolației tradiționale „din tablă”. În primul rând, aceasta nu poate fi aplicată pe toate tipurile de suprafață. În plus, a explicat Bencze Dénes, odată eliminată, izolația de tablă numai poate fi reutilizată, iar, în condițiile în care echipamentul protejat trebuie să fie ușor accesibil (pentru remedierea scurgerilor, pentru inspecții și operațiuni de întreținere), izolația tradițională înseamnă costuri repetate pentru remontare.

DESCARCĂ PREZENTAREA LUI BENCZE DÉNES

Izolațiile termice reutilizabile DynoFlex permit o personalizare completă a produselor, în funcție de nevoile beneficiarului. “Avem producția proprie, de la proiectare, până la instalare”, a precizat Bencze Dénes. „Principalele avantaje sunt, firește, economisirea energiei termice. Dar se adaugă potențialul de reutilizare a izolațiilor, simplitatea în aplicare – prin care sunt reduse substanțial costurile, dar și prevenirea oricăror incidente de siguranță de exploatare”, a sintetizat reprezentantul DynoTeq.

Au asistat la prezentări și au participat la discuții peste 50 de experți, reprezentanți de la AB Energy, AGIR Constanța, ANRE, Asociația Română pentru Locuințe Casa Plus, Camera de Comerț și Industrie Constanța, Celco, Chorus, DynoTech, Enel Energie, EnergoBit, Enevo Group, Fondul Român pentru Eficiența Energiei, HYDAC, Investia Group, Lubexpert, MET România Energy, PET Communications, Phoenix Contact, Primăria Constanța, RADET Constanța, Robomatic Process Control, Casa Auditorilor SRL, Stratum Enclosures, Wattrom, WeTranslate.

Evenimentul a fost organizat de energynomics.ro și susținut de partenerii noștri: Dynoteq Technology, Lubexpert, MET România Energy și Stratum Enclosures.

Ca urmare a inițiativei reușite din 2017, energynomics.ro organizează a doua campanie media pentru eficiență energetică în țară! Campania se va desfășura în limba română, sub titlul “Eficiență energetică pentru rezultate care contează“ – un nume care aliniază concepte, informații și soluții menite să promoveze eficiența energetică în rândul publicului țintă.

Aceasta este o campanie cu scopul de informare și educare a factorilor de decizie din autoritățile publice și din companii – de la start-up-uri și IMM-uri la întreprinderile cele mai mari. Obiectivul asumat este să influențăm pozitiv atitudinea și comportamentul acestora cu privire la necesitatea și beneficiile aplicării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.

Participare

Accesul la conferință este deschis tuturor profesioniștilor din industria energetică românească, precum și din sectoarele conexe, pe baza confirmării de participare transmise de energynomics.ro. Ne poți scrie la office @ energynomics.ro pentru a solicita o invitație!

În intervalul martie-noiembrie 2018 am programat șase conferințe cu scopul de a sublinia necesitatea și beneficiile implementării auditurilor energetice, cu exemple de acțiuni și tehnologii pentru creșterea eficienței energetice.

Conferințele anului 2018 în cadrul campaniei de comunicare “Eficiență energetică pentru rezultate care contează

Tematică
  • Servicii energetice: Prevederile legale și soluții pentru stimularea pieței serviciilor energetice, echilibrare și flexibilitate energetică
  • Informarea consumatorilor – aspect vital în promovarea eficienței energetice
  • Centrale termice și încălzire: evaluarea potențialului de creștere a eficienței în cogenerare și încălzire centralizată
  • Obligații, audituri și monitorizare: opțiuni de implementare și probleme privind monitorizarea
  • Planuri de acțiune naționale pentru eficiență energetică – mobilitatea electrică, inițiative locale

1 thoughts on “Eficiența energetică depinde de o mai bună comunicare a soluțiilor disponibile”

  1. Pingback: Inovaţie şi soluţii verificate pentru eficienţă energetică (Constanţa, 4 iulie) - Fondul Roman pentru Eficienta Energiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *