Acasă » Electricitate » Badea: Hidroelectrica raportează un profit-record de peste 1 mld. lei la șase luni

Badea: Hidroelectrica raportează un profit-record de peste 1 mld. lei la șase luni

11 iulie 2018
Electricitate
Bogdan Tudorache

Ploile din ultima perioadă nu au adus doar profit pentru Hidroelectrica, spune Bogdan Badea, președintele Directoratului companiei. Prezent la concursul intern Trofeul Energeticianului, organizat de zeci de ani pentru motivarea personalului, Badea spune că o mare parte din directori a trebuit să fie consemnată la datorie din cauza ploilor abundente, în cadrul comandamentelor speciale, și astfel au lipsit de la concurs.

În schimb, hidraulicitatea ridicată a văzut hidroenergia urcând până la 40% din mix-ul energetic al României, în aceste zile ploioase.

”În mod clar, prețurile pieței au scăzut, am văzut valori foarte mici pe anumite intervale orare, datorită energiei hidro”, a declarat Bogdan Badea, în cadrul unui interviu exclusiv acordat energynomics.ro.

Deși nu există un calcul, deocamdată, referitor la procentul final al influenței hidro în prețurile energiei electrice, pe piața pentru ziua următoare (PZU), se pot observa astăzi, 11 iulie, și valori de 58 de lei pe MWh.

Hidraulicitatea ridicată, dar și o continuare a reformei companiei (restructurare, reorganizare de personal și schimbări în funcționalitatea managementului) au adus Hidroelectrica un profit brut-record de peste 1 miliard de lei (215 milioane de euro) la șase luni, în acest an. Anul trecut, Hidroelectrica a înregistrat un profit brut de 1,6 miliarde lei raportat la o cifra de afaceri de 3,254 miliarde lei și o valoare a câștigului înainte de impozitare (EBITDA) de 69%. Inițial, compania estimase un profit brut de 569 milioane lei pentru primele șase luni din 2018, ceea ce înseamnă o depășire a rezultatului bugetat cu peste 17,6%.

Bogdan Badea susține că dividendele speciale acordate acționarilor nu vor afecta puterea de investiții a companiei. Hidroelectrica a acordat anul trecut circa 1,1 miliarde lei dividend normal și 650 milioane lei dividend special (din care cam 500 de milioane lei către stat, iar 150 de milioane lei către Fondul Proprietatea).

”Investițiile de anul acesta nu vor fi afectate. Investim circa 108 milioane de euro în 2018, iar planul pe cinci ani (n.r. până în 2022) prevede investiții nominale de circa 3,5 miliarde de lei (circa 750 de milioane euro)”, ne-a declarat Badea.

Compania continuă procesul de restructurare și investiții. Anul acesta au fost angajați 132 de oameni, iar salariile au fost majorate cu aproape 15%. Pentru prima oară, anul trecut salariații au participat la distribuirea profitului (pe cote și categorii de personal), în 2017 fiind crescut și salariul mediu din companie cu 6%. Ceea ce a atras un nou proces, de asumare a responsabilității personale a managementului, declanșat de Fondul Proprietatea.

”Am câștigat aproximativ 80% din procesele cu Fondul Proprietatea”, spune Badea. Acum, FP se opune majorărilor salariale, în pofida indicelui de creștere a inflației, mai ales pe coșul zilnic de consum, care justifică majorări salariale în două cifre.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *