Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Parlamentul respinge completarea legii cu prevederi despre resursele neconvenționale

Parlamentul respinge completarea legii cu prevederi despre resursele neconvenționale

10 octombrie 2013
Explorare și producție
energynomics

Doi senatorii PNL de Bihor au înaintat la începutul anului un proiect de modificare a Legii petrolului. Modificările solicitau ca tot ceea ce înseamnă combustibili fosili neconvenționali să facă obiectul unei reglementări separate de cei convenționale. Senatorii au declarat că inițiativa lor legislativă are ca scop crearea unui cadru legal separat pentru resursele neconvenționale printr-o lege dedicată lor, alte reglementări de mediu, ori alte norme de exploatare.

Între timp modificările propuse au primit aviz negativ din partea Senatului dar și din partea Comisiilor pentru Politică Economică și pentru Industrie și Servicii. Cel mai recent aviz negativ a fost dat miercuri de Comisia de Industrie din Camera Deputaţilor pe motiv că propunerile nu au inclus analiza de impact economic și nu au conținut modalitatea de reglementare a exploatării resurselor neconvenționale (gaze de șist, gaze din formațiuni compacte, metanul din straturile de cărbune, petrolul de șist).

Guvernul se spală pe mâini în această problematică sensibilă.

Cu privire la respingerea propunerilor, senatorul PNL Valeriu Victor Boeriu, citat de Bursa, a declarat: „Cred că iniţiativa noastră a fost interpretată greşit şi cred că Guvernul se spală pe mâini în această problematică sensibilă. Noi nu am solicitat interzicerea exploatării gazelor de şist. Vrem doar să grăbim autorităţile să facă o lege specială pentru gazele de şist sau, dacă nu este cazul, să existe reglementări speciale pe mediu şi pentru tehnologiile folosite. Au fost acordate licenţe de explorare a gazelor de şist pe o lege despre care doamna ministru a Mediului Rovana Plumb susţine că nu este completă. Doamna Plumb a spus în repetate rânduri că gazele de şist au nevoie de reglementări de mediu speciale. De ce nu le face?”.

Motivele invocate pentru acordarea avizului negativ de către Comisia de resort din Camera Deputaților nu i se par senatorului a fi potrivite pentru respingerea proiectului legislativ: „Asta este clar treaba Guvernului şi a specialiştilor de acolo. Noi nu suntem specialişti, dar suntem datori să facem legătura între autorităţi şi cetăţenii care sunt îngrijoraţi de efectele exploatării. Cetăţenii ne întreabă ce s-a schimbat în ultimul an de s-a decis Guvernul USL să fie favorabil gazelor de şist. Eu nu sunt nici pro, nici contra gazelor de şist. Vreau, însă, să văd o comunicare transparentă în acest domeniu, unde există atâtea suspiciuni şi îngrijorări privind fracturarea hidraulică şi forajele pe orizontală. Cetăţenii trebuie să fie protejaţi prin reglementări de mediu şi legi speciale în domeniu. Dacă putem extrage gaze de şist în deplină siguranţă pentru cetăţeni, de ce să nu o facem?”.

În acest moment activitățile de exploatare a resurselor de petrol și gaze (de orice tip) sunt reglementate de Legea 238/2004, cunoscută sub numele de Legea Petrolului. Prin modificările propuse, cei doi senatori atrăgeau atenția necesității constituirii unui cadru legislativ special pentru resursele neconvenționale, arătând în nota de fundamentare că actuala Lege nu conține prevederi cu privire la acestea.

Și Guvernul a trimis Parlamentului un punct de vedere pe acest subiect, care argumentează că scoaterea de sub incidența Legii Petrolului a extracției resurselor neconvenționale, cumulată cu lipsa unui proiect de reglementare separată crează un vid legislativ care ar face imposibile operațiunile de explorare și exploatare ale acestora. În plus, ar afecta acorduri de concesiune de extracție a gazelor naturale asociate zăcămintelor de cărbune și operațiunile aflate deja în executare.

Chevron se retrage din Lituania și europarlamentarii introduc obligativitate studiilor de impact

Reglementările legislative în domeniul hidrocarburilor neconvenționale reprezintă sunt un punct de interes și în alte state europene, dar și la nivelul UE. Potrivit premierului lituanian, noile proceduri din Lituania pentru acordarea de autorizaţii de mediu, precum şi planurile vizând majorarea taxelor pentru hidrocarburile de şist sunt motivele care au stat la baza deciziei companiei americane Chevron de a-şi retrage oferta pentru explorarea de hidrocarburi neconvenţionale într-un perimetru de 1.800 kilometri pătraţi din vestul statului baltic.

Totodată, la nivelul Uniunii Europene europarlamentarii au adoptat în sesiunea de la Strasbourg mai multe amendamente la legislaţia europeană existentă, care introduc obligativitatea unor studii de impact asupra mediului în cazul activităţilor de explorare şi extracţie pentru hidrocarburile neconvenţionale. Totodată, eurodeputaţii au propus şi măsuri de combatere a conflictelor de interese şi de asigurare a informării şi consultării publicului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *