Tribunalul Vâlcea a confirmat planul de reorganizare a activității CET Govora, a anunțat administratorul judiciar Euro Insol, într-un comunicat de presă. Planul de reorganizare, aprobat de Adunarea Creditorilor în iunie 2018, prevede plata a aproximativ 100 de milioane de lei către creditorii societății și realizarea unor investiții de mediu și de retehnologizare în valoare de 187 de milioane de lei.
CET Govora este unicul furnizor de abur industrial pentru Oltchim și Ciech Soda România. Totodată, complexul este unicul furnizor de agent termic și apă caldă pentru populația și pentru instituțiile publice (școli, grădinițe, spitale) din municipiul Râmnicu Vâlcea.
În mai 2016, Tribunalul Vâlcea a deschis procedura insolvenței CET Govora ca urmare a deprecierii indicatorilor financiari-contabili: datorii de 438 de milioane de lei, capitaluri proprii negative de 96 de milioane de lei, disponibil bancar de doar 170.000 lei, în condițiile în care fondul lunar de salarii depășea 10 milioane de lei.
Prin măsurile implementate de administratorul judiciar Euro Insol, CET Govora și-a redresat substanțial rezultatele financiare. Potrivit Euro Insol, în 2017 societatea a obținut un profit net de 18,5 milioane de lei, după ce a înregistrat o pierdere de 96,6 milioane de lei în 2015 și o pierdere de aproape 2 milioane de lei în 2016.
În insolvență, CET Govora a finalizat în iunie 2016 implementarea proiectului finanțat prin programul POS Mediu Axa Prioritară 3 -„Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislația de mediu și creșterii eficienței energetice”, mai precizează Euro Insol. Valoarea proiectului a fost de 209 milioane de lei și a presupus realizarea unei instalații de desulfurare gaze de ardere la Cazanul 7, precum și reparații capitale.
Pentru a menține valabilitatea autorizațiilor de mediu, CET Govora a semnat în mai 2018 contractul de lucrări pentru realizarea „Instalației de desulfurare a gazelor de ardere evacuate de la cazanele pe cărbune C5 și C6 – instalația de ardere nr. 2”. Termenul final de conformare prevăzut de legislația de mediu în vigoare este 30 iunie 2020, iar valoarea contractului de lucrări este de aproape 97 de milioane de lei. Plățile vor fi făcute din surse proprii, rezultate din activitatea curentă a societății.