Planul președintelui Donald Trump de a exporta “cantități mari” de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA care urmează să fie vândut Uniunii Europene, după discuțiile cu reprezentanții Uniunii, trebuie să treacă testul realității.
După o întâlnire la Casa Albă cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Trump a declarat că UE va cumpăra și mai multă soia din SUA și va colabora cu Washingtonul pentru a reduce alte bariere comerciale la zero. “Reprezentanții Uniunii Europene mi-au spus că vor începe imediat să cumpere soia de la marii fermieri. De asemenea, vor cumpăra cantități mari de GNL! “, A scris Trump într-un mesaj pe Tweeter.
Juncker a declarat că UE va construi mai multe terminale pentru a importa GNL din America, potrivit Euractiv.com. Se pare s-a ajuns la o înțelegere importantă privind GNL între partenerii comerciali. În realitate, trei sferturi din instalațiile existente de import ale Europei sunt goale, în timp ce cererea de GNL din SUA rămâne limitată.
Cele mai profitabile piețe pentru LNG din SUA sunt în America de Sud și Centrală, India și Orientul Îndepărtat, Europa aflându-se mai jos în listă, având în vedere prețurile locale relativ scăzute și livrările ample de gaz prin conductele din Rusia și Norvegia.
La recentul summit NATO, Trump a criticat Germania pentru planul său de construire a conductei Nord Stream 2. Diplomatul european Richard Morningstar a avertizat că Nord Stream 2 ar duce la terminarea strategei SUA de a exporta GNL în Europa. Semnalele globale ale prețurilor la gaze determină fluxurile comerciale de GNL, a declarat Ben van Beurden, șeful executiv al Royal Dutch Shell. “Va ajunge GNL în Europa? Da, dar numai dacă există o oportunitate de arbitraj care are sens”, a spus el.
Politicienii au puțină influență asupra acestui lucru. UE aplică deja tarife zero la importurile de GNL din SUA, așadar tăierea acestora nu reprezintă o opțiune de stimulare a comerțului în cadrul viitoarelor discuții dintre SUA și UE. Producția internă în scădere a gazelor naturale din Marea Nordului, Țările de Jos, Germania și Norvegia lasă din ce în ce mai mult loc de exploatare Rusiei și SUA.
Producția de gaze din UE va scădea la jumătate până în 2040, spune Agenția Internațională pentru Energie. Până atunci, 84% din gazele naturale vor fi importate, față de 71% în 2016, spune agenția, deși importurile ar putea scădea dacă energia verde se extinde mai rapid și câștigurile din eficiență energetică reduc nevoia de gaze.
Trump a declarat miercuri reporterilor că Europa va deveni un cumpărător masiv de GNL pentru a-și diversifica aprovizionarea cu energie – “Și avem o grămadă (de gaze)”.