Fizicienii de la National Ignition Facility (NIF) din Livermore, California, au reușit să creeze un experiment de fuziune nucleară care dovedește că este posibil obținerea în viitor a unui sistem energetic auto-suficient care să producă energie cu adevărat curată și nelimitată.
Conform informațiilor disponibile, experimentul în valoare de 3,5 miliarde de dolari a reușit să creeze o reacție de fuziune nucleară ce a degajat mai multă energie decât a absorbit pentru ca reacția să aibă loc. Totuși, această reușită este doar un pas către îndeplinirea idealului de creare a unui sistem care să degaje mai multă energie decât cea necesară pentru pornirea sa.
Ziarul britanic The Independent a intrat primul în posesia informațiilor după ce a avut acces la un e-mail trimis intern trimis de către directorul NIF care anunța personalul științitif al unității de cercetare că în timpul experimentului a rezultat o cantitate de energie mai mare decât cea care a alimentat combustibilul (deuterium și tritium, izotopi ai hidrogeniului și heliului) care a provocat fuziunea. Surse din cadrul NIF au afirmat că experimentul a constat în 192 de lasere care au alimentat combustibilul folosit cu 10 kilojouli de energie, iar în urma reacției combustibilul a degajat 14 kilojouli de energie, o cantitate cu 75% mai mare decât cea obținută anterior.
Reacția nu a fost totuși una net-pozitivă din punctul de vedere al cantității de energie introdusă și ieșită din sistemLaserele care au alimentat combustibilul au utilizat 1,82 megajouli de energie, o cantitate de 130 de ori mai mare decât cea rezultată din fuziune. În plus, laserelenu au reușit să declanșeze o reacție în lant și au trebuit să mențină un ritm constant de alimentare cu energie a combustibilului pentru ca fuziunea să aibă loc fără întrerupere. Directorul general al NIF a afirmat că experimentul, deși limitat ca rezultate, reprezintă o ilustrare a mecanismelor necesare atingerii auto-suficienței energetice a unui sistem.