Adoptarea unui plan comun de măsuri pentru reorganizarea sistemului de încălzire centralizată din București RADET-ELCEN s-a amânat din nou, după ce la ultima ședință a comitetului creditorilor ELCEN, din 7 august, a fost constatat refuzul administratorului judiciar al RADET de a pune în aplicare hotărârea Comitetului Creditorilor RADET din mai privind restructurarea prin transferul de active.
Pe de altă parte, Gheorghe Piperea, reprezentant al administratorului judiciar al RADET, firma de insolvență Rominsolv, susține că a elaborat de aproape o lună un proiect de modificare a planului de reorganizare a Regiei. “Potrivit Legii insolvenței, planul inițial de reorganizare, care a fost depus în februarie, nu poate fi modificat până nu este votat de creditori și confirmat de către judecătorul sindic”, afirmă Piperea, citat de profit.ro.
În același timp, el a mai spus și că planul de reorganizare a ELCEN prezintă mai multe defecțiuni, caracterizându-l drept o „ficțiune”. „Planul de reorganizare a ELCEN nu poate fi aprobat în forma actuală pentru că este condiționat de asumarea de către Primăria Capitalei a responsabilității de achitare a creanței reevaluate a ELCEN asupra RADET, în valoare de 1,095 miliarde lei. Asta în vreme ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis încă de anul trecut că responsabilitatea creanței istorice de 3,7 miliarde lei este a RADET și nu a Primăriei”, a declarat Piperea, pentru profit.ro.
Creditorii sunt prinși la mijloc
În ședința de marți a comitetului creditorilor ELCEN, Distrigaz Sud Rețele a propus ca, în cazul în care administratorul special al ELCEN și cel judiciar al RADET nu modifică planul de reorganizare a Regiei în termen de 30 de zile, pentru a-l pune în acord cu cel al producătorului de energie termică să se „întreprindă demersurile necesare ridicării dreptului de administrare a debitoarei RADET și înlocuirea administratorului judiciar Rominsolv pentru motive temeinice”. Un alt creditor al ELCEN, Transgaz, a cerut chiar sistarea serviciilor către RADET, precizează adevărul.ro, în condițiile în care în ultimele patru luni RADET ar fi acumulat datorii adiționale de 125 de milioane de lei către ELCEN.
Întârzierea amenință supraviețuirea sistemului
Chiar dacă Parlamentul a adoptat legea termiei, care include instituirea unei noi scheme de cogenerare, blocajul în reorganizarea ELCEN-RADET riscă să conducă la pierderea finanțărilor europene pentru investițiile esențiale în modernizarea unităților de producție și a rețelei de transport a energie termice.
Aparent este vorba despre disensiuni între administratorii judiciar (Rominsolv, RADET) și special (Sierra Quadrant, ELCEN), dar adevărul.ro vorbește despre interese economice cu ramificații politice.
Ca sa poti sa intelegi cum functioneaza tandemul ELCEN – RADET iti trtebuiesc peste 10 ani de scoala reala in domeniu ALTFEL NU APARE SOLUTIA ! SOLUTIILE NU STAU LA INDEMNA PROSTILOR ! si din pacate … doar GAZ DE FRANCE are dreptate aici . PIPEREA TREBUIE SCHIMBAT !