Acasă » Regenerabile » Primele întrebări privind ajutorul AFM pentru persoanele fizice la instalarea de sisteme fotovoltaice

Primele întrebări privind ajutorul AFM pentru persoanele fizice la instalarea de sisteme fotovoltaice

23 august 2018
Regenerabile
energynomics

Alături de modificările la Legea Regenerabilelor introduse în iulie, programul Autorității Fondului pentru Mediu privind instalarea de sisteme fotovoltaice promite o nouă dinamică în sectorul micii producții de electricitate din surse regenerabile. Totuși, primele mișcări importante în piață nu pot avea loc mai devreme de anul 2019, când toate precondițiile legale și de reglementare vor fi fost îndeplinite.

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică “Ghidul de finanțare a Programului a privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională”. Toți cei interesați pot transmite opinii/propuneri/sugestii, până pe 30 august, la Ministerul Mediului, persoană de contact Adrian Ștefănescu, e-mail: [email protected].

Documentul stabilește că se asigură finanțarea de la stat pentru orice instalație fotovoltaică cu o capacitate mai mare de 3kwp. “Finanțarea se acordă în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei. Suma finanțată de Autoritate se scade de către instalatorul validat din valoarea totală a facturii, iar diferența se suportă de către beneficiarul final, din surse financiare proprii”, se arată în proiectul de Ghid, aflat în dezbatere publică.

În forma actuală, documentul stabilește că în cheltuielile eligibile intră panourile fotovoltaice, invertorul, conectica, structura de montaj a sistemului, modul de comunicație, contorul inteligent (măsoară cantitatea de energie produsă și permite colectarea și transmiterea datelor relevante de la distanță, în format electronic), precum și tabloul electric curent continuu/curent alternativ.

Vor fi finanțate și cheltuielile cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, în limita a maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice, dar și taxa pe valoare adăugată aferentă cheltuielilor eligibile.

Consultați de energynomics.ro, unii dintre specialiștii implicați în sector ridică o serie de întrebări.

  • Validarea instalatorilor se va face la nivel de regiune sau la nivel național? Altfel spus, un instalator validat poate aplica în toată țara?
  • Este posibilă asocierea de operatori economici, pentru a cumula experiența în lucrări similare?
  • Pentru experiența în lucrări similare de 50 kW se va lua în considerare o singură lucrare sau mai multe lucrări însumate?

Mai trebuie clarificat dacă pe parcursul derulării programului se vor organiza mai multe sesiuni de înscriere, dar și de ce nu se acordă plăți în avans, așa cum se întâmplă la alte tipuri de finanțări comparabile.

DEFINIȚIE PROSUMATOR

Clientul final care deține instalații de producere a energiei electrice, inclusiv în cogenerare, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă și care poate stoca și vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.

12 comentarii la „Primele întrebări privind ajutorul AFM pentru persoanele fizice la instalarea de sisteme fotovoltaice”

  1. Patrascioiu Marcel

    Suntem la mijlocul lui noiembrie si nu sunt gata normele de aplicare desi au trecut cele 90 zile legale. Am intrebat la ANM despre finantare si nu se stie nimic.Instalatori autorizati nu sunt .Conditiile impuse acestora sunt prea dure. De unde sa aiba 50 MW realizati?Numai firmele care realizeaza mari parcuri fotivoltaice au astfel de realizari insa ele nu sunt oricum interesate de instalatii mici.

  2. Asteptam lista cu instalatori pentru programul instalare panouri fotovoltaice! Va rog sa-mi spuneti cand va aparea. De aemenea, vreau sa stiu daca legislatia pe acest subiect a fost finalizata si publicata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *