Acasă » Petrol și Gaze » Casa Albă critică dependenţa Europei de gazele ruseşti

Casa Albă critică dependenţa Europei de gazele ruseşti

26 august 2018
Import-Export
energynomics

Consilierul american pentru securitate naţională John Bolton a criticat vineri la Kiev proiectul de gazoduct Nord Stream 2, care urmează să fie construit pe sub Marea Baltică între Rusia şi Germania, ocolind Ucraina, oficialul american avertizând asupra dimensiunii ″strategice″, a dependenţei europene de gazul rusesc, relatează AFP.

″De ce Europa devine şi mai dependentă de resursele energetice ruseşti ?″, s-a întrebat Bolton într-o conferinţă de presă cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Bolton şi-a exprimat îndeosebi preocuparea în legătură cu ″importanţa strategică″, pe care o are ″, dependenţa puternică faţă de Rusia pentru aprovizionarea cu gaz natural″,.

″Există alte surse posibile de gaz natural provenit din principalele zăcăminte de gaz situate în Mediterana orientală, în Israel″, , a afirmat el, menţionând de asemenea″, capacitatea SUA de a exporta gaz natural lichefiat (GNL), precum şi diverse alte surse posibile″, conform Protv.ro.

Preşedintele american Donald Trump a criticat de mai multe ori proiectul Nord Stream 2, pe care concernul rus Gazprom speră să-l dea în funcţiune la sfârşitul lui 2019. El urmează să dubleze capacităţile de livrare dintre Rusia şi Germania, pe sub Marea Baltică, evitând Ucraina.

În prezent, Gazprom acoperă 35 % din consumul de gaz al UE şi jumătate din livrări tranzitează Ucraina.

În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o sâmbăta trecută cu Vladimir Putin la Berlin, cancelarul german Angela Merkel, care susţine acest proiect, a estimat că Ucraina trebuie ″să aibă un rol în tranzitul de gaz către Europa″, chiar după intrarea în funcţiune a Nord Stream 2.

Putin a estimat că proiectul ″răspunde cererii crescânde a economiei europene pentru resurse energetice″. Miercuri el a dat asigurări că gazul rusesc este mai interesant decât GNL-ul american pentru europeni şi s-a declarat dispus unei concurenţe cu SUA cu condiţia ca ea să fie ″onestă″ .

Statele Unite, mare producător de gaz natural, s-au lansat recent într-o ofensivă comercială în căutarea de noi pieţe, ofensivă susţinută de către Donald Trump.

În luna august, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, afirma că SUA ar putea deveni un partener strategic al UE pentru aprovizionarea sa cu GNL, cu condiţia de a practica ″preţuri competitive″.

Dar transportul de GNL cu vaporul pentru moment este mult mai scump decât aducerea gazului rusesc prin conductă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *