Începând de la 1 septembrie 2018, becurile cu halogen sunt interzise la nivel european, urmând să fie înlocuite gradual cu LED-uri, potrivit unei reglementări din 2016 a Comisiei Europene intrată recent în vigoare.
Studiile Comisiei Europene arată că, potrivit acestei reglementări, consumatorii europeni vor înregistra economii la factură, întrucât migrarea către tehnologia LED va conduce la o reducere a consumului de până la 93 TWh pe an, până în 2020.
Modificările fac parte din programul UE privind eficiența energetică, în tranziția către o energie curată. În iunie, în cadrul pachetului „Energie curată pentru toți europenii”, legislativul european a ajuns la un acord politic cu privire la un nou obiectiv de eficiență energetică de 32,5% pentru 2030.
Becurile de tip LED au o durată de viață de 5 până la 10 ori mai mare decât cele cu halogen și consumă mult mai puțină energie. Schimbările vor însemna și o reducere semnificativă a deșeurilor, în condițiile în care consumatorii din UE vor folosi în fiecare an mai puține becuri iar noile becuri LED vor fi reciclabile.
2017 a fost primul an în care, în România, vânzările de LED-uri au depășit vânzările tuturor celorlalte tipuri de corpuri de iluminat. Potrivit unui comunicat de la finalul anului trecut al firmei ELBI Electric & Lighting, lider național în distribuția produselor electrice, 55% din sursele de iluminat vândute în România în anul 2017 folosesc tehnologie LED.
„Există o creștere a cererii de produse eco-friendly, mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie. De exemplu, față de becurile incandescente, LED-urile consumă cu până la 80% mai puțin curent electric. Produc astfel economii considerabile pe termen lung, au performanțe foarte bune, o gamă de culori a luminii practic nelimitată și nu conțin materiale periculoase. Tehnologia de iluminat cu LED a făcut progrese majore în ultimii ani astfel încât să poată emite lumina cât mai apropiată de cea naturală”, a declarat Vasile Tiorean, directorul comercial al companiei.