Cum poate obține lumea marile reduceri de emisii de carbon necesare încetinirii sau inversării impactului schimbărilor climatice? Autorii unui nou studiu MIT spun că exceptând cazul în care energia nucleară este încorporată în mod semnificativ în mixul mondial de tehnologii cu emisii reduse de carbon, provocarea schimbărilor climatice va fi mult mai dificilă și mai costisitoare. Pentru ca energia nucleară să-și reia locul de sursă importantă de energie cu emisii reduse de carbon, cu toate acestea, trebuie abordate aspecte legate de costuri și de politici.
În „Viitorul energiei nucleare într-o lume constrânsă de carbon”, lansată de MIT Energy Initiative (MITEI) la 3 septembrie, autorii analizează motivele care stau la baza nivelului global de energie nucleară – care în prezent reprezintă doar 5 procente din producția globală de energie primară – și să discute măsurile care ar putea fi luate pentru a bloca și inversa această tendință.
Grupul de studiu, condus de cercetătorii MIT, în colaborare cu colegii de la Laboratorul Național Idaho și de la Universitatea din Wisconsin de la Madison, prezintă concluziile și recomandările de după evenimentele din Londra, Paris și Bruxelles, săptămâna aceasta, urmate de evenimentele din 25 septembrie de la Washington, iar pe 9 octombrie, la Tokyo. Absolvenți și studenți postuniversitari MIT, precum și de la Universitatea Harvard și membri ai diferitelor grupuri de dezbateri, de asemenea, au contribuit la studiu ca membri ai echipei de cercetare.
„Analiza noastră demonstrează că realizarea potențialului energiei nucleare este esențială pentru realizarea unui viitor energetic profund decarbonizat în multe regiuni ale lumii”, spune co-președintele studiului, Jacopo Buongiorno, profesor la TEPCO și șeful departamentului asociat al Departamentului de Știință și Inginerie Nucleară al MIT.
„Încorporarea de noi modele de politici și de afaceri, precum și inovații în domeniul construcțiilor, care ar putea face utilizarea unor centrale nucleare rentabile mai accesibile, ar putea permite energiei nucleare să contribuie la satisfacerea cererii tot mai mari de producere a energiei, reducând în același timp emisiile și contribuind la schimbarea climei.”
Echipa de studiu notează că sectorul electricității, în special, este un prim candidat pentru o decarbonizare profundă. Consumul global de energie electrică este pe cale să crească cu 45% până în 2040, iar analiza arată că excluderea nuclearului din scenariile cu emisii scăzute de carbon ar putea determina creșterea costului mediu al energiei electrice.
„Înțelegerea oportunităților și provocărilor cu care se confruntă industria energiei nucleare necesită o analiză cuprinzătoare a dimensiunilor tehnice, comerciale și de politici”, spune Robert Armstrong, directorul MITEI și profesor Chevron de Inginerie Chimică. „În ultimii doi ani, această echipă a examinat fiecare problemă, iar raportul care rezultă conține concluzii pe care factorii de decizie și lideri ai industriei le-ar putea găsi valoroase pe măsură ce evaluează opțiunile pentru viitor”.
Raportul discută recomandările pentru construcția centralelor nucleare, tehnologiile actuale și viitoare ale reactoarelor, modelele și politicile de afaceri și reglementarea siguranței reactorilor și acordarea de licențe. Cercetătorii au descoperit că schimbările în construcția reactoarelor sunt necesare pentru a introduce reactoare mai sigure, mai eficiente din punct de vedere al costurilor, inclusiv practici de management al construcțiilor, care pot face ca proiectele nucleare să fie terminate la timp și în buget.