Conceptul de dezvoltare durabilă ar trebui să ne preocupe mai mult, apreciază Laszlo Borbely, consilier de stat și coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului. Borbely a transmis că Strategia Națională pentru Dezvoltarea Durabilă a României va fi finalizată până la 1 octombrie.
„Se vorbește foarte mult la nivelul societății moderne de network, de rețea. Avem rețele de socializare. Avem nevoie de un network, de o rețea și în România, o masă critică a celor care cred în dezvoltare durabilă și pot să facă ceva, oriunde ar fi, a pledat Laszlo Borbely, la cea de-a IV-a conferința „Strategia de dezvoltare a României” organizată marți de grupul de presă Bursa în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României.
În intervenția domniei sale, Dan Paul, președintele Asociației Brokerilor, a observat că nu întotdeauna este limpede ce anume merită să fie susținut: “De exemplu, dacă ajutăm la finanțarea unei companii care taie pădurile, și avem companii vestite în România care taie copaci, dezvoltăm România?”
Referindu-se la sectorul minier, Dan Paul a pledat pentru identificarea obiectivelor de dezvoltare la nivel național înainte de orice acțiune. “Am închis minele de cărbuni care aveau ponderea principală de energie […], iar investițiile alternative sunt foarte mici”. Dan Paul a susținut că accentul trebuie pus pe industrii și proiecte care pot ajuta țara să se dezvolte și a dat exemplul canalului Dunăre-București.
La rândul său, Gheorghe Ialomițianu, prim-vicepreședintele Uniunii Profesiilor Liberale din România, a apreciat că programul de guvernare a României nu ține cont de strategiile de dezvoltare. Mai mult, în opinia domniei sale, indicatorii macroeconomici arată că politica fiscal-bugetară dusă de actualul Guvern nu asigură o creștere economică sustenabilă pentru România. Fost ministru al Finanțelor din partea Partidului Democrat Liberal – PDL, Gheorghe Ialomițianu susține că politica fiscală a fost folosită strict pentru majorarea salariilor din sectorul bugetar, ceea ce a creat o concurență neloială între sectorul public și cel privat. „În condițiile în care salariile din sistemul public le întrec cu mult pe cele din sistemul privat, antreprenorii se confruntă cu dificultatea de a găsi forță de muncă.”
În iulie 2018, România a prezentat la ONU Raportul național pentru implementarea Agendei 2030 privind dezvoltarea durabilă. Printre cele 17 obiective apare asigurarea accesului general la energie, la prețuri accesibile, într-un mod sigur, durabil și modern. Actualul Guvern își propune ca până în 2030 sunt să fie asigurat accesul universal la servicii energetice accesibile, să existe o creșterea semnificativă a ponderii energiei din surse regenerabile în mixul energetic și să amelioreze eficiența energetică.