Acasă » Regenerabile » Energia regenerabilă crește prea lent pentru obiectivele climatice – AIE

Energia regenerabilă crește prea lent pentru obiectivele climatice – AIE

9 octombrie 2018
Mediu
energynomics

Lumea trebuie să accelereze adoptarea energiei din surse regenerabile, în special dincolo de sectorul energiei electrice – sau va rămâne în urmă în lupta împotriva schimbărilor climatice, a declarat duminică Agenția Internațională pentru Energie.

Într-un nou raport, firma de consultanță de la Paris prognozează că sursele regenerabile de energie vor furniza până la 20% din producția totală de energie electrică a lumii, până în 2023. Dar energia electrică reprezintă doar o parte din mix: peste cinci ani, energiile regenerabile vor reprezenta doar 12,4% din cererea totală de energie din lume, a afirmat AIE.

Directorul executiv al AIE, Fatih Birol, a declarat că penetrarea redusă a energiilor regenerabile pentru transport și căldură în case și industrie – în care se consumă cea mai mare parte a energiei din lume – reprezintă un „punct mort” important care trebuie abordat, potrivit CNBC.com.

„Într-adevăr, rolul lor în căldură și transport este adeseori neglijat, chiar dacă decarbonizarea acestor sectoare reprezintă o prioritate cheie pentru atingerea obiectivelor pe termen lung privind clima și durabilitatea”, a scris Birol în raportul AIE din 2018 privind energia regenerabilă.

În ritmul actual de dezvoltare, energiile regenerabile vor reprezenta doar 18% din energia folosită, până în 2040. Această valoare este cu mult sub pragul de 28% pe care AIE îl consideră necesar pentru a atenua impactul schimbărilor climatice, pentru a produce aer curat și pentru a oferi accesul la energia modernă din întreaga lume.

IEA declară că energia din surse regenerabile ar putea crește cu 25 procente mai rapid, dacă guvernele ar adopta politici și reglementări care să ofere companiilor și investitorilor încredere în investițiile în energie curată.

Grupul se așteaptă ca energiile regenerabile să atingă 40% din noua cerere globală de energie între 2018 și 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *