Greenpeace România, cu sprijinul ClientEarth, ONG de asistență legală pe probleme de mediu, a înaintat o contestație juridică împotriva termocentralei Rovinari, una dintre cele mai vechi și mai mari termocentrale pe cărbune din România, a anunțat organizația de mediu.
Greenpeace România încearcă să anuleze autorizația de funcționare a termocentralei, care nu respectă noile legi antipoluare europene și nu ține cont de impactul asupra sănătății populației și planetei. Nouă autorizație a fost acordată în septembrie 2018 și permite ca termocentrala Rovinari să funcționeze pe o perioadă nedeterminată.
Avocatul ClientEarth, Dominique Doyle, a declarat: „Termocentrala Rovinari este una dintre cele mai mari emiţătoare de CO2 din UE și una dintre cele mai periculoase din punct de vedere al poluării aerului. Acum, termocentrala a primit o nouă autorizație de a polua pe termen nelimitat, fără a fi nevoită să evalueze niciunul dintre aceste riscuri.”
„Raportul ONU privind încălzirea globală al IPCC (Grupul interguvernamental privind schimbările climatice) a confirmat că Europa are nevoie de un sistem energetic care să excludă complet combustibilii fosili până în 2030. Cu toate acestea, prin acordarea acestei autorizații, stoparea activității nu este deloc aproape pentru acest poluator uriaș.
Când se acordă o astfel de autorizație, trebuie făcute evaluări esențiale privind impactul pe care termocentrala îl are asupra sănătății oamenilor, mediului și climei. Evaluarea impactului asupra mediului (EIM) este obligatorie atunci când se permite o activitate de această amploare. EIM nu a fost efectuată înainte de acordarea autorizației pe viață în cazul Termocentralei Rovinari, ceea ce înseamnă că încalcă atât legislația UE, cât și pe cea românească.
Termocentrala Rovinari este, de asemenea, în amonte de un sit UE de protecție a naturii, care conține zeci de habitate și specii amenințate. Din cauza apropierii instalației de amplasament, trebuie efectuată o evaluare adecvată pentru a determina impactul acesteia asupra habitatelor și speciilor care depind de amplasament. O evaluare a impactului activităților termocentralei pe cărbune asupra situl protejat nu a fost niciodată efectuată.
Cosmin Pleșcan, militant Greenpeace România, declară: ”Aria naturală Coridorul Jiului din proximitatea termocentralei este o sursă esențială de apă pentru o multitudine de specii și habitate. Autorizația integrată de mediu permite termocentralei să deverseze cantități semnificative de mercur, o substanță periculoasă, direct în amonte de situl Natura 2000. Este imperios necesar să știm care sunt efectele acestei poluări chimice pentru a ne asigura că aceste ecosisteme valoroase nu sunt supuse unor amenințări suplimentare. Dacă aceste evaluări nu sunt realizate acum, ele nu vor fi realizate niciodată, iar asta poate însemna un impact ireversibil asupra oamenilor, a naturii și a climei.”
Autoritatea are la dispoziție aproximativ o lună pentru a răspunde acestei contestații administrative. Dacă nu se vor opera modificări la Autorizația Integrată de Mediu pentru a rectifica aceste încălcări flagrante ale legii, organizațiile de protecția mediului vor ataca autorizația în justiție.