CE Oltenia este în permanentă țintă a atacurilor ONG-urilor care au că scop declarat desființarea energiei produse pe baza de cărbune, chiar dacă, spre deosebire de alți producători de energie care nu dețin autorizațiile de mediu necesare funcționarii, compania a investit sute de milioane de euro în instalații care încadrează impactul asupra mediului în limitele impuse de legislația în vigoare, eforturile și realizările companiei în acest sens nefiind luate în considerare de către aceste organizații, se arată într-un comunicat al companiei.
”CE Oltenia a efectuat investiții pentru îndeplinirea condițiilor de mediu impuse de legislația europeană pentru emisiile de poluanți în aer, apă, sol (modernizarea electrofiltrelor, implementarea instalațiilor pentru reducerea emisiilor de SO2 și NOx, precum și a celor de evacuare în slam dens a zgurii și cenușii) și reconstrucție ecologică prin redarea în circuitul silvic și agricol a suprafețelor de teren afectate de exploatările miniere”, spun oficialii CEO.
”Este de remarcat faptul că în comunicatul de presă emis de Greenpeace, în data de 31 octombrie 2018, Termocentrală Rovinari este prezentată că fiind una dintre cele mai mari emițătoare de CO2 din UE, deși, așa cum se poate observă în schema care ilustrează situația anului 2015 cu privire la impactul emisiilor de CO2 asupra condițiilor climatice, România nu figurează în top 30 de termocentrale cu cel mai mare impact negativ în acest sens”, continuă oficialii companiei.
”De asemenea, este greu de crezut că funcționarea termocentralei de la Rovinari a cauzat un număr de 140 de decese în anul 2015, conform Europe Beyond Coal, având în vedere că la SE Rovinari, în anul 2015, existau 3 cazuri de boli profesionale (după anul 2001 nu au mai fost înregistrate cazuri noi de boli profesionale la termocentrală Rovinari), iar proprii salariați sunt cei mai expuși la acțiunea factorilor nocivi în comparație cu ceilalți locuitori ai zonei”.
CEO afirmă că în realitate, în situațiile statistice ale Direcției de Sănătate Publică Gorj, în anul 2015, sunt înregistrate un număr de 60 de decese în orașul Rovinari, din cauze diverse. ”Prin urmare, acuzațiile aduse termocentralei Rovinari sunt lipsite de credibilitate, iar raportul statistic invocat ridică un semn de întrebare, în comparație cu situațiile statistice ale unei instituții al cărui obiect de activitate nu are că scop susținerea sau desființarea energiei pe baza de cărbune”.
Referitor la concentrațiile de mercur din apele deversate în emisar, respectiv în răul Jiu, valorile determinate în ultimii 3 ani au fost sub 0,01 μg/l – SLD (sub limita de detecție), se mai arată în comunicat.
Administrația Națională Apele Române București – ANAR a stabilit că limita admisă a concentrațiilor de mercur din apele uzate evacuate este de 0,05 mg/l. ANAR efectuează periodic screening calitativ privind identificarea indicatorilor de calitate ai apelor uzate evacuate, specifici tipului de activitate, conf. Ord.31/2006. ”Cu privire la apropierea de situl Natură 2000, precizăm că documentația de solicitare a autorizației cuprinde și harta cu poziționarea ariilor protejate față de amplasamentul termocentralei, iar evaluarea calității aerului în zona înconjurătoare s-a realizat cuprinzând și zona ariei protejate”.