Acasă » Electricitate » Eficiență energetică – candidaturile anului 2018 la energynomics Awards

Eficiență energetică – candidaturile anului 2018 la energynomics Awards

19 noiembrie 2018
Electricitate
energynomics

Începem astăzi să prezentăm candidaturile anului 2018 la premiile energynomics, cu secțiunea Eficiență energetică. Numai unul dintre proiectele de mai jos va fi recompensat în cadrul Galei din 5 decembrie, dar fiecare companie și toți oamenii implicați în aceste proiecte merită respectul nostru și o promovare cât mai largă. Mulțumim tuturor companiilor și personalităților care s-au implicat în acest efort de conturare a imaginii industriei energetice românești în 2018 prin reușitele sale!

CEZ România – Modernizarea iluminatului la TMK Hydroenergy Power

CEZ România a propus în competiție modernizarea sistemului de iluminat de la TMK Hydroenergy Power, parte din Grupul CEZ în România Obiectivul principal a fost reducerea semnificativă, cu până la 50% a consumului de energie electrică utilizat pentru asigurarea iluminatului interior și exterior. În contextul unui consum minim anual de 145.000 kWh, un astfel de proiect de eficiență energetică era necesar pentru optimizarea costurilor operaționale. TMK Hydroenergy Power va achita costurile de proiect prin ratele lunare din economiile înregistrate, peste 45.000 de lei (energie și mentenanță).

Înlocuirea corpurilor de iluminat a presupus, în conformitate cu soluția tehnică indicată de beneficiar, achiziționarea și montarea a 476 corpuri de iluminat de 11 kW (putere totală instalată) echipate cu surse LED în locuri prestabilite în clădiri/spații, în locul a 390 de corpuri de iluminat cu putere totală de circa 45 kW. Toate activitățile au fost realizate în 2 luni; va fi asigurată o garanție de 5 ani de zile pentru echipamentele instalate.

Primăria Cluj Napoca – Autobuze electrice în transportul public local

Cluj-Napoca este primul oraș din România care deține și a pus în funcțiune o flotă de autobuze electrice pentru transportul cetățenilor. Compania de Transport Public dispune în acest moment de 11 autobuze electrice nearticulate, iar până la finalul anului mai așteaptă încă 12 astfel de vehicule. Alte 17 autobuze electrice ar urma să ajungă la Cluj în 2019, astfel că numărul lor va ajunge la 40.

Valoarea primelor 11 autobuze electrice livrate la Cluj Napoca a fost de circa 6 milioane de euro (fără TVA), sumă din care 85% reprezintă fonduri elvețiene nerambursabile, iar 15% aportul municipalității. Următoarele 30 vor fi cumpărate din fonduri puse la dispoziția Clujului de Uniunea Europeană.

Acestora li se vor adăuga 25 de autobuze electrice articulate, care vor putea să transporte aproape de două ori mai mulți călători decât unul obișnuit. Autobuzele electrice articulate sunt evaluate la milion de euro bucata, față de circa 600.000 de euro cele deja în funcțiune.

Primăria Râmnicu Vâlcea – Autobuze ecologice pe bază de gaz natural comprimat (CNG)

ETA SA, societatea de transport public local a Primăriei Râmnicu Vâlcea, a devenit în februarie primul operator de transport public urban din România care are în dotare autovehicule ecologice, pe gaz natural comprimat (CNG). Autobuzele au costat circa 100.000 euro fiecare și au o autonomie de 200-300 km.

Diferența plătită în plus la prețul de achiziție, comparativ cu un autobuz cu motor diesel este de 5.000 de euro, suma care se poate amortiza în aproximativ un an și jumătate, la un rulaj lunar de 5.000 km, doar din prețul mai mic al combustibilului. Mai mult, se realizează economii și la întreținere.

Suplimentar față de economiile realizate datorita carburantului mai ieftin, vehiculele nu doar că îndeplinesc standardul de poluare EURO 6, dar vor reduce și poluarea cu particule fine (cu peste 95%), emisiile cu efect de seră, și vor diminua poluarea fonică, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții locuitorilor municipiului. Prin introducerea în circulație a acestor autobuze, amprenta de carbon se va reduce cu cca 16% fată de autobuzele anterioare, adică cu 9,6 tone CO2 la fiecare 100.000 km.

Romgaz – Modernizarea termocentralei de la Iernut

Dezvoltarea CTE Iernut prin construcția unei centrale termoelectrice noi cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de către Romgaz S.A. înseamnă un impact pozitiv asupra siguranței Sistemului Energetic Național.

Eficiența producerii energiei electrice va crește la 56,42% față de randamentul actual de circa 35 %, scăzând consumul de combustibil gaze naturale și, în mod direct, costurile de producere a energiei electrice.

De asemenea, va exista un impact considerabil asupra mediului, întrucât emisiile de NOx se vor reduce cu aproximativ 72%, comparativ cu situația existentă de funcționare a CTE Iernut.

Noua centrală electrică (capacitate de 430 MW, rată minimă de eficiență de 55%) este în prezent în construcție (finalizarea se va realiza în 2020).

Rompetrol – Prima benzinărie din România alimentată din surse regenerabile

Rompetrol Downstream a inaugurat în acest an prima benzinărie din România alimentată din surse regenerabile. Rompetrol se așteaptă ca circa 42% din necesarul energetic al stației să fie asigurat din surse regenerabile, ceea ce ar genera și o reducere cu circa 30% a emisiilor de CO2. De exemplu, sistemul a produs, în luna mai, circa 4.600 KWh, cu o medie zilnică de 148 KWh – consumul unei combine frigorifice de clasa A+++.

Soluția tehnică adoptată pentru stația Mogoșoaia a vizat dotarea în principal cu o centrală electrică fotovoltaică (CEF) formată din 60 de panouri (suprafață totală panouri – 141,2 mp, suprafață teren dispunere panouri – 800 mp, putere totală panouri – 21 kWp), care a fost racordată la rețeaua electrică prin intermediul postului de transformare de medie tensiune al depozitului Rompetrol. Cu o durată de viață de minim 25 de ani, centrala are o putere maximă de 20 KVA și este dimensionată astfel încât energia produsă să fie consumată aproape integral în stația de distribuție carburanți.

Universitatea din Craiova – Sisteme inteligente de analiză și prelucrare a datelor pentru îmbunătățirea eficienței energetice

În vederea îmbunătățirii eficienței energetice la partenerul industrial Nextrom Industries, Universitatea din Craiova, Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică a proiectat și realizat un sistem de analiză și înregistrare a consumurilor energetice existente pentru hala industrială unde se produc vehicule electrice de mici dimensiuni.

1 thoughts on “Eficiență energetică – candidaturile anului 2018 la energynomics Awards”

  1. Pingback: Iată câștigătorii celei de-a șasea ediții a Galei energynomics Awards!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *