Este probabil ca Germania să vină la summitul COP24 din Polonia în decembrie fără un plan concret de renunțare la cărbune, după ce comisia special creată în acest scop a decis să își extindă activitatea dincolo de termenul inițial prevăzut – și anume sfârșitul anului 2018.
Grupul de lucru al Germaniei privind planificarea eliminării definitive a producției de energie electrică pe bază de cărbune și-a amânat planurile de a prezenta o decizie înainte de sfârșitul acestui an.
Câteva zile după ce trei state federale est-germane au cerut planuri mai bune și mai detaliate de susținere a regiunilor de exploatare a cărbunelui, așa-numita comisie a cărbunelui a decis să „încheie lucrările la 1 februarie 2019”.
Grupul de lucru a creat un sub-comitet pentru a elabora noi propuneri concrete pentru regiunile carbonifere și pentru a purta discuții cu guvernele federale și de stat, a declarat comisia într-un comunicat de presă, potrivit Euractiv și Clean Energy Wire.
Premierul din Brandenburg, Dietmar Woidke, a salutat decizia de a prelungi lucrările până în 2019. „Așa e bine și corect. Presiunile statelor est-germane – cele mai afectate – au fost necesare și evident de succes „, a declarat el agenției de știri dpa.
Comisia a publicat deja un prim set de recomandări privind modul în care să se amelioreze schimbările economice structurale din regiunile afectate. Cu toate acestea, premierii de stat din estul Germaniei au scris cancelarului Angela Merkel, cerând mai multe detalii și angajamente financiare ferme.
Regiunile miniere de lignit, cum ar fi Lusatia, ar putea deveni „regiuni europene model pentru protecția climei și creșterea economică”, a spus Woidke.
În încercarea de a îmbunătăți performanța scăzută a Germaniei în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și de a identifica perspectivele economice ale persoanelor angajate în industria cărbunelui, coaliția guvernamentală actuală a instituit comisia însărcinată cu planificarea eliminării definitive a producției de energie pe bază de cărbune.
Acesta ar fi trebuit să prezinte primele recomandări cu privire la eventualele contribuții din partea sectorului energetic pentru a ajuta Germania să elimine deficitul dintre obiective și realizări pentru 2020, înainte de conferința COP24 privind schimbările climatice, care va avea loc în Polonia în decembrie.
Amânarea deciziei privind renunțarea la cărbune până în anul viitor înseamnă că Germania va „merge cu mâna goală” la conferința internațională, a declarat Brigitte Knopf, secretar general al Institutului de Cercetare Mercator, pentru Global Commons and Climate Change (MCC).