Acasă » Interes general » Valeriu Binig (EY) anticipează răspândirea rapidă a producției descentralizate de energie regenerabilă în România

Valeriu Binig (EY) anticipează răspândirea rapidă a producției descentralizate de energie regenerabilă în România

3 decembrie 2018
Eolian
energynomics

Valul de tranzacții cu gaze și energii regenerabile din al treilea trimestru al anului 2018 a generat o creștere record a valorii cumulate a tranzacțiilor din energie și utilități de la nivel global, atingând 241,8 miliarde de dolari, conform raportului Tranzacții și tendințe în domeniul energiei: T3 2018. În ciuda incertitudinii din zona de reglementare și a tensiunilor geopolitice continue, cel mai recent Global Capital Confidence Barometer (CCB) al EY indică de asemenea faptul că 57% dintre executivi se așteaptă să încheie o tranzacție în anul următor, conform EY.

Pentru țara noastră, Valeriu Binig, Senior Advisor, EY România, anticipează “o răspândire rapidă a soluțiilor descentralizate ce utilizează surse regenerabile de energie, combinate cu soluții de stocare, în paralel cu intensificarea activității tranzacționale în domeniul capacităților de producție existente din surse regenerabile”.

Tranzacțiile cu utilități din sectorul gazelor au atins un record în trimestrul al treilea 2018, cumulând 59% din valoarea tranzacțiilor globale (36,5 miliarde de dolari), mai mult de jumătate (51%) dintre acestea fiind derulate în cele două Americi (18,3 miliarde de dolari). Toate regiunile au continuat să urmărească investiții în surse de energie regenerabilă, cu 58 de tranzacții reprezentând 41% din volumul tranzacțiilor globale. În Europa, tranzacțiile din zona energiei regenerabile au cumulat 78% din valoarea tranzacțiilor (8,1 miliarde de dolari) și au marcat un trimestru mai slab decât s-a așteptat.

După un început în forță al anului pentru fuziuni și achiziții, activitatea de tranzacționare în întregul sector a rămas intensă, în ciuda unei scăderi de la trimestru la trimestru de 25%, la 61,9 miliarde de dolari de la 83 miliarde de dolari.

”Pe plan mondial, investitorii financiari se orientează către capacități de generare a energiei electrice folosind surse regenerabile. Aceasta conduce la creșterea valorii specifice a tranzacțiilor cu astfel de active, comparativ cu investițiile în active de rețele, supuse presiunii reglementatorilor. În multe cazuri, diverse scheme de sprijin aplicate de autorități intensifică această tendință”, a declarat Valeriu Binig, Senior Advisor, EY România. „În Europa”, a adăugat el, „asistăm la consolidări pe verticală și pe orizontală (generatorii din surse convenționale achiziționează capacități în domeniul regenerabilelor pentru diversificarea portofoliului și creșterea flexibilității propriei producții), în combinație cu capacități de stocare a energiei”.

Devin din ce în ce mai frecvente acordurile bilaterale private de achiziționare a energiei electrice (Corporate Power Purchase Agreements, PPA), prin care corporațiile achiziționează electricitate din surse regenerabile, garantând dezvoltarea acestora, ca parte a efortului de participare la combaterea schimbărilor climatice și ca afirmare a angajamentului de sustenabilitate.

Predomină tranzacțiile din zona energiei regenerabile și a utilităților de gaze

Valoarea tranzacțiilor din cele două Americi a înregistrat o creștere trimestrială de 7%, la 28,8 miliarde de dolari, reprezentând aproape jumătate (46%) din valoarea totală a tranzacțiilor globale. Al treilea trimestru a demonstrat apetitul pentru investiții în surse de energie regenerabilă, atingând o valoare de 4,5 miliarde de dolari, care include achiziția anunțată de Edison a activelor Sempra Energy, în valoare de 2,1 miliarde de dolari – subliniind impactul activismului acționarilor din cel două Americi. Statele Unite s-au menținut ca principală destinație de investiții din regiune.

În ciuda scăderii cu 78% a valorii tranzacțiilor din Europa, la 10,1 miliarde de dolari, parcurile eoliene offshore au oferit investitorilor financiari randamente solide, compania Global Infrastructure Partners, cu sediul în SUA, acceptând să achiziționeze o participație de 50% într-o fermă eoliană offshore de 1,2 GW de la compania daneză Orsted.

Se așteaptă ca încheierea negocierilor dintre cele 28 de state membre ale UE privind viitorul cadru al pieței de energie electrică să consolideze investițiile în T4.

Asia-Pacific a înregistrat o creștere trimestrială a valorii tranzacțiilor de 118%, atingând 22,5 miliarde de dolari, o mare parte a datorată planurilor anunțate de achiziție a APA Group din Australia, pentru suma de 16,3 miliarde de dolari, de către CK Infrastructure, CK Asset și Power Assets Holdings. Această tranzacție se pregătea să fie cea mai mare tranzacție din domeniul utilităților de gaze de până acum. Cu toate acestea, guvernul federal a transmis un comentariu preliminar prin care se înțelege că această tranzacție ar fi blocată, urmând să fie emisă în curând o decizie oficială.

Încrederea în economie încurajează perspectivele de tranzacționare. CCB indică faptul că liderii din sector rămân încrezători în dezvoltarea economiei. Cu încă un an de prognoză de creștere puternică a PIB-ului, 86% dintre executivii din domeniul energiei și al utilităților se așteaptă la o îmbunătățire a perspectivelor de creștere în următoarele 12 luni.

1 thoughts on “Valeriu Binig (EY) anticipează răspândirea rapidă a producției descentralizate de energie regenerabilă în România”

  1. Poate ar fi util sa faceti si sa prezentati o comparatie intre organizarea sectoarelor de productie din tarile mentionate de dvs si din tara nostra.Ar fi interesante concluziile mai ales pentru faptul ca aveti destule informatii si cred cu credinta de a prezenta adevarul.Asteptam, poate apare acest reportaj, ca sa avem o imagine mai exacta ce inseamna la noi regenerabilele si productia pe gaze naturale.Daca nu inseamna ca a-ti indeplinit atributiile catre firma unde sunteti angajat si care va plateste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *