Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca de miercuri, 19 decembrie, apare un proiect de hotărâre ce vizează amplasarea a încă 36 astfel de stații de încărcare. Potrivit Ziua de Cluj, investiția planificată se ridică la 7,7 milioane de lei.
La început de noiembrie au fost inaugurate două stații de încărcare a mașinilor electrice ale municipalității, poziționate în parcarea primăriei, respectiv în parcarea cu barieră de la biserica Sf. Mihail. Consilierii locali au votat proiectul care prevede ca încărcarea să fie făcută gratuit. Costurile sunt suportate de la bugetul local și fac parte din planul primăriei de încurajare a achiziționării de vehicule nepoluante.
Cele trei amplasamente unde vor fi instalate stațiile de încărcare noi sunt:
- Grigorescu (1 Decembrie 1918) – 6 prize existente – necesare încă 18 (15 lente, 3 rapide). Investiție: 3,8 milioane lei
- Mărăști (Aurel Vlaicu) – 6 prize existente – necesare încă 6 (5 lente,1 rapidă). Investiție: 1,3 milioane lei
- Gheorgheni – 2 prize existente – necesare încă 12 (10 lente, 2 rapide). Investiție: 2,6 milioane lei
Compania de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca a introdus, în acest an, 11 autobuze electrice, cărora li se vor adăuga alte 12, iar anul viitor numărul total al vehiculelor va ajunge la 40. Cluj-Napoca este primul oraș din România pe străzile căruia circulă autobuze electrice, reușită pentru care Primăria a câștigat premiul pentru Eficiență Energetică, la gala energynomics Awards 2018.
Autobuzele din Cluj-Napoca au fost achiziționate de municipalitate cu ajutorul unor fonduri elvețiene, iar vehiculele ce urmează a fi introduse sunt cumpărate prin fonduri de la Uniunea Europeană. Autobuzele au prețuri între 600.000 și 1 milion de euro.