Acasă » Electricitate » Guvernul pregătește reintroducerea prețurilor controlate la energie și majorarea taxării companiilor

Guvernul pregătește reintroducerea prețurilor controlate la energie și majorarea taxării companiilor

19 decembrie 2018
Electricitate
energynomics

Baricadat în Palatul Victoria, Guvernul pregătește reintroducerea prețurilor controlate la energie și majorarea masivă a taxării companiilor energetice. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că va schimba regimul impozitării bancare și va plafona prețul gazelor, printr-o ordonanță de urgență ”gigant”, care va schimba economia în 2019”.

Finanțele au publicat textul proiectului Ordonanței de Urgență care, potrivit ministrului ar urma să fie adoptat până la finele anului curent. Măsurile nu au fost discutate cu mediul de afaceri și ar urma să se aplice cu începere de la 1 ianuarie 2019.

Gazele – plafon la 68 de lei pe MWh

Executivul are în vedere plafonarea prețului la gazele naturale din producția internă la 68 lei/MWh, pe o perioadă de trei ani, până în februarie 2022, a anunțat marți, la Palatul Victoria, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Plafonarea prețului gazelor revine – România se pregătește să încalce toate angajamentele naționale și europene

Proiectul de OUG prevede o limitare la 68 lei pe MWh pe o perioadă de trei ani, până în 28 februarie 2022, “astfel încât prețul de achiziție plătit de furnizori pentru gazele din producția internă curentă necesare pentru acoperirea consumului clienților finali, și consumatorilor casnici din industrie nu poate depăși valoarea de 68 lei pe MWh, indiferent de vânzător”, a explicat Teodorovici.

Controlul prețurilor pe piața de electricitate

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) va controla prețurile pe piața reglementată de electricitate, după modelul plafonului impus la gaze, producătorii având obligația să livreze furnizorilor de ultima instanță, în perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienților casnici la prețuri „agreate” de ANRE.

Producătorii de electricitate vor avea obligația de a livra furnizorilor de ultimă instanță, in perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, energia electrică necesară asigurării consumului clienților casnici pentru care aplica tarife reglementate. Numai după ce au asigurat consumul clienților casnici, producătorii vor avea obligația de a oferta public și nediscriminatoriu pe piața concurențială întreaga energie electrică rămasă disponibilă. La rândul lor, furnizorii de ultimă instanță (FUI) sunt obligați să asigure furnizarea de energie electrică, “in condiții de calitate și la prețuri rezonabile, transparente, ușor comparabile și nediscriminatorii conform reglementărilor ANRE”.

Taxă de 3% din cifra de afaceri

Proiectul de OUG, introduce un nou alineat în Legea 160 din 2012, prin care se stabilește o “contribuție bănească percepută de la operatori economici care desfășoară activități în domeniul energiei electrice și termice este egală cu 3% din cifra de afaceri realizată de aceștia”. Taxa va fi încasată de ANRE. DETALII AICI!

Cum sunt reflectate aceste intenții în presa specializată pe sectorul energetic

Un talmeş – balmeş de modificări legislative. Ne întoarcem la preţuri reglementate la curent, la gaze se plafonează preţurile la 68 lei/MWh, iar furnizorii şi CE Oltenia vor intra direct în faliment

Au innebunit salcamii (guvernantii). Seicul Romaniei, Liviu Dragnea arunca in aer piata de gaze, si altele…

Producţia de gaze a României se va opri, dacă intenţiile Guvernului şi Parlamentului devin lege. Producătorii pierd 15 lei la fiecare MWh de gaz extras din ţară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *