Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră – ROPEPCA este profund îngrijorată de intenția Ministerului de Finanțe de a plafona prețul de vânzare al gazelor din producția internă la 68 lei/MWh, până în anul 2022. Plafonarea prețului de vânzare al gazelor din producția internă ar reprezenta o măsură explicit anticoncurențială. În cazul în care ea va fi adoptată, va rezulta o discriminare a producției interne în raport cu importurile de gaze naturale.
Vor fi afectați în primul rând producătorii mici, care depind de finanțarea externă și de împrumuturi pentru a își susține proiecte cu costuri de producție aferente mai mari. Ei sunt cei mai vulnerabili din punct de vedere economic la astfel de șocuri și tot ei reprezintă baza competitivității și diversificării viitoare a pieței românești de gaze.
Limitarea prețului de vânzare al gazelor naturale nu numai că ar contraveni principiilor de funcționare a pieței și condițiilor acordurilor de concesiune în vigoare, dar ar pune sub semnul întrebării viabilitatea economică a mai multor zăcăminte, ceea ce ar putea atrage închiderea acestora, cu impact asupra producției, a locurilor de muncă și a diversității sectorului de gaze românesc, cu efecte negative pe orizontala.
Industria de profil este caracterizată de specificul necesității unui volum considerabil de investiții pe o perioadă îndelungată de timp și în condițiile a numeroase riscuri asociate. Schimbarea radicală și imediată a cadrului de reglementare va anula validitatea oricărui calcul investițional pe termen lung. Vor fi puse în pericol investițiile planificate în programe de explorare a zăcămintelor noi, precum și de dezvoltare a celor mature, care ar fi permis mai multor producători să intre pe piață.
Pe termen mediu și lung, odată cu reducerea competitivității și diversității de pe piața internă de gaze, o astfel de măsură va conduce la creșterea dependenței de sursele externe. Creșterea cantităților importate va genera un impact negativ atât în ceea ce privește siguranța în aprovizionare a consumatorilor, cât și asupra balanței de cont curent.
Producătorii autohtoni de gaze naturale dezaprobă atât obiectul acestei decizii, cât și modul în care ea este luată, în absența oricărei consultări prealabile cu părțile implicate și fără o analiză temeinică a efectelor imediate și pe termen mediu asupra industriei de profil.