Acasă » Petrol și Gaze » Explorare și producție » Lucian Anghel (BVB): Cel mai probabil vom avea suprasubscriere pe tranșa micilor investitori în oferta Romgaz

Lucian Anghel (BVB): Cel mai probabil vom avea suprasubscriere pe tranșa micilor investitori în oferta Romgaz

23 octombrie 2013
Explorare și producție
energynomics

Investitorii retail au cumpărat 1,4 milioane de acțiuni în prima zi de plasare de ordine de achiziție pentru acțiuni ale Romgaz, ceea ce reprezintă o subscriere de 16% pe segmentul dedicat acestora. Președintele Bursei de Valori București (BVB) consideră că pe această tranșă este foarte probabil că oferta va fi suprasubscrisă, deoarece “este o oportunitate unică pentru populație pentru că se acordă un discount de 5% față de prețul pentru investitorii instituționali”.

Lucian AnghelÎn opinia sa, Romgaz are toate avantajele necesare pentru a atrage capitalul necesar listării celor 15% la Londra și la București, și prin această listare și alte titluri ar avea șansa de a intra în vizorul portofoliilor locale și internaționale. “Este cel mai mare producător de gaze din Europa Centrală și de Est, compania de stat cu cel mai mare profit, de peste un miliard de lei. Este o companie cu o bază solidă de creștere în viitor și sunt convins că va atrage interes atât din partea populației, cât și din partea investitorilor locali și din partea celor internaționali. Ne pune pe harta internațională și aceasta nu poate să fie decât benefic pentru piață. Din moment ce achiziționează acțiuni Romgaz se vor gândi să cumpere și alte titluri dacă nu sunt deja prezenți pe piață”, susține Președintele BVB Lucian Anghel.

Investitorii retail beneficiază de reduceri de preț doar pentru titlurile cumpărate local

Oferta publică inițială se va încheia pe 31 noiembrie, iar intervalul de preț pentru o acțiune a fost stabilit între 24 lei și 32 de lei, ceea ce înseamnă un interval de preț de 7,38 dolari și 9,84 dolari pentru GDR, instrumentul financiar de investiție prin care producătorul de gaze român este listat la Londra. Tranzacțiile cu titlurile achiziționate vor debuta pe 12 noiembrie.

Investitorii retail beneficiază de discounturi de 5% pentru ordinele plasate în primele cinci zile, iar din a șasea zi discountul scade la 3%. Reducerea de preț se aplică exclusiv pentru primele 10.000 de acţiuni subscrise, nu şi pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la preţul maxim. În urma listării, Romgaz speră să obţină între 1,38 miliarde de lei (311,7 milioane de euro) şi 1,85 miliarde de lei (415,6 milioane de euro), în funcție de prețul pe acțiune obținut la final. Această sumă include și un fond de stabilizare de 13%.

Dacă listarea va fi reușită, statul va deține cel puțin 70% din acțiuni, Fondul Proprietatea va avea un pachet de 15% iar cei 15% scoși la ofertă vor fi tranzacționați liber pe piață. Goldman Sachs International și Erste Group Bank se ocupă de procedura pentru oferta disponibilă internațional, iar Banca Comercială Română și SSIF Raiffeisen Capital & Investment au în coordonare piața locală.

Oferta Romgaz scade prețul de tranzacționare pentru titlurile Nuclearelectrica

Titlurile Nuclearelectrica au scăzut sub prețul minim de listare după două săptămâni de tranzacționare pe piața liberă. La închiderea ședinței de tranzacționare de marți, o acțiune Nuclearelectrica se tranzacționa la un preț de 10,99 lei, sub prețul minim de listare. Brokerii spun că interesul pentru Romgaz a dus la scăderea preţului drepturilor de alocare a producătorului de energie nuclear-electrică sub pragul de vânzare de 11,2 lei/acțiune. Mai mult, Romgaz poate conduce și la scăderea performanței pe BVB și a altor Andrei Radulescucompanii.

Andrei Rădulescu, Senior Investment Analyst în cadrul SSIF Broker, a declarat pentru ziarul Bursa: „Investitorii îşi manifestă interesul crescut pentru Romgaz, mult mai mult decât a fost în cazul Nuclearelectrica. Depinde foarte mult ce se va întâmpla cu Romgaz după listare. Dacă preţul acţiunilor va fi unul mic, titlurile se vor vinde foarte mult, lucru care se va resimţi, în continuare în detrimentul Nuclearelectrica. Eu cred că există şanse mari ca Romgaz să trimită într-un con de umbră celelalte companii de utilităţi listate la bursă”.

Și Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, consideră că preţul drepturilor Nuclearelectrica va continua să se poziţioneze sub nivelul de 11,2 lei/unitate, cel puţin pentru câteva şedinţe: „Investitorii încearcă, în acest moment, să facă rost de bani pentru Romgaz. Apreciez că preţul drepturilor de alocare ale Nuclearelectrica va continua să scadă câteva şedinţe. Nu este exclus să revină peste pragul de 11,2 lei/unitate, dar acest lucru este o chestiune de timp”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *