Intențiile Macedoniei de a avansa decisiv către decarbonizare încep să concretizeze, odată cu creditul de 5,9 milioane de euro acordat de BERD companiei de electricitate deținute de stat ELEM, pentru a construi prima centrală fotovoltaică de mari dimensiuni a țării, pe amplasamentul unei foste mine de lignit. Compania va acoperi restul costurilor estimate la un total de 8,7 milioane de euro.
Viitoarea centrală fotovoltaică este prima din portofoliul ELEM și va fi cea mai mare din țară. Odată pusă în funcțiune, va produce aproape 15 GWh de electricitate pe an și va elimina 12,177 tone de CO2 pe an. De asemenea, va susține eforturile ELEM de reabilitare a celor 26 de hectare ale minei care furniza cărbune unei CET.
Țara, a cărei capitală Skopje a fost recent desemnată unul dintre cele mai poluate orașe din Europa, își propune să furnizeze 23% din energia electrică din surse regenerabile până în 2020, scrie Vanora Bennett, pe site-ul BERD.
ELEM, companie publică de producere a energiei electrice controlată de guvernul macedonean, asigură 90% din producția internă de energie electrică a țării – aproximativ 3.600 GWh de la două centrale termice și 1.250 GWh de la opt centrale hidroelectrice. ELEM operează, de asemenea, două instalații în cogenerare și prima fermă eoliană din Macedonia, care produce aproximativ 100 GWh pe an.