Transgaz a semnat un nou acord de finanțare cu Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru finanțarea gazoductelor BRUA și Ungheni-Chișinău.
Astfel, Transgaz, prin Directorul General Ion Sterian și Banca Europeană de Investiții (BEI), prin Vicepreședintele Andrew McDowell, au semnat la Luxembourg două contracte de finanțare. Este vorba despre contractul de împrumut pentru 100 milioane euro reprezentând cea de a doua tranșă din împrumutul aprobat pentru Transgaz, în valoare de 150 milioane euro și Contractul de împrumut în valoare de 38 milioane euro prin care Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă finanțare Eurotransgaz SRL, subsidiara Transgaz în Republica Moldova, în vederea finanțarii Vestmoldtransgaz SRL pentru proiectul de interconectare Ungheni – Chișinău.
În cazul BRUA, contractul pentru prima tranșă de 50 milioane euro a fost semnat în 17 decembrie 2018. Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat 150 de milioane de euro pentru finanțarea unei noi conducte de transport, în lungime de 308,2 km, conductă ce va conecta resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport gaze naturale, cât și cu coridorul BRUA (conducta Tuzla – Podișor), conectând astfel sistemele de transport gaze naturale din Europa de Sud-Est, Centrală și Europa de Vest. Acordarea acestei finanțări este susținută de Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa („Planul Juncker”).
În ceea ce privește Ungheni – Chișinău, realizarea proiectului constă în construirea unei conducte noi de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău DN 600, PN 55 bar, L=120 km, trei stații de predare a gazelor naturale (două în Chișinău și una în Ungheni, localitatea Semeni) și dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici. Rețeaua de transport gaze naturale Ungheni – Chișinău reprezintă faza a II a proiectului de interconectare Iași –Ungheni- Chișinău.
„Pentru compania noastră, cooperarea cu Banca Europeană de Investiții vizează asigurarea finanțării competitive a proiectelor strategice de investiții ale Transgaz … Sprijinul financiar acordat de BEI va contribui substanțial la extinderea infrastructurii naționale de transport gaze natural, iar pentru proiectul de interconectare Ungheni –Chișinău, finanțarea BEI va impacta pozitiv și va permite conectarea sistemului de transport gaze din Republica Moldova cu cel din România, asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale prin diversificarea căilor şi surselor de aprovizionare, reducerea dependenței energetice și integrarea Republicii Moldova în proiectele de infrastructură energetică ale Uniunii Europene (UE)”, a spus Directorul General al Transgaz, Ion Sterian.
„Proiectele inovatoare semnate astăzi sunt importante atât pentru România și Moldova cât și pentru Uniunea Europeană. Acestea contribuie la securitatea în aprovizionarea cu gaze și la diversificarea resurselor energetice. Acest lucru sporește competitivitatea în sectorul energetic cu implicații pozitive pentru clienți în ceea ce privește prețurile corecte și fiabilitatea”, a declarat președintele BEI, Andrew McDowell.