Asociația europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E) a lansat joi un website care are scopul de a oferi părților interesate cele mai recente informații cu privire la cele nouă coduri de rețea care sunt în în curs de dezvoltare, precum și despre codurile viitoare.
Website-ul oferă tuturor părților interesate informații generale cu privire la sectorul de energie electrică din Europa, informații privind codurile de rețele electrice individuale, de ce sunt necesare, precum și rolul lor în realizarea unei piețe unice interne de energie electrică pentru Europa. Website-ul va fi actualizat periodic.
Secretarul General al ENTSO-E a spus că „din 2011 ENTSO-E și colegii noștri din ENTSOG (asociația europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru gaz – n.r.) au lucrat cu Comisia Europeană și ACER (Agenția Europeană pentru Cooperare a Reglementatorilor din Energie – n.r) la elaborarea codurilor de rețea care vor facilita armonizarea, integrarea și eficiența pieței europene a energiei. Crearea pieței unice a energiei este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de acest tip întreprinsă vreodată și implică mai multe părți interesate, participanți la piață și clienți, ale căror contribuții au fost și sunt esențială pentru succesul acesteia.”
„Industria energiei electrice este foarte complexă, așa cum este și conținutul multora dintre codurile de rețea. Cu toate acestea, ENTSO-E este de părere că, având în vedere rolul enorm pe care îl joacă energia electrică rol în viața noastră de zi cu zi, este esențial să facem informațiile despre aceasta cât mai accesibilă pentru oameni. Sperăm ca acest website și informațiile publicate acolo vor ajuta la realizarea acestui scop și că părțile interesate îl vor găsi util și informativ”, a conchis secretarul general al ENTSO-E.
ENTSO-E reprezintă 41 de operatori de sisteme de transport de energie electrică (TSO) din 34 de țări. Așa cum este menționat în Regulamentul (CE) 714/2009, rolul ENTSO-E este de a consolida cooperarea între TSO din Europa cu scopul de a ajuta la dezvoltarea unei rețele pan-europene de transport de energie electrică în conformitate cu obiectivele energetice ale Uniunii Europene.
European market is declared as ‘unitary’, but the electricity trade through political cross – borders is still distinctly regulated. We must not be surprised that inner transmission congestion is frequently thrown on the national border while politically – driven CB trade is far from being a memory