Sursele verzi vor fi principalele generatoare de energie globală în decurs de două decenii și vor avea un punct de turnură în sistemul energetic global mai rapid decât orice combustibil din istorie, potrivit BP.
Compania petrolieră din Marea Britanie a declarat că energia eoliană, solară și din alte surse regenerabile va reprezenta aproximativ 30% din livrările de energie electrică din lume până în 2040, în creștere față de 25% în estimările BP pentru 2040 de anul trecut și față de nivelul actual de aproape 10%. În regiuni dezvoltate, precum Europa, cifra va atinge chiar 50% până în 2040. Viteza de creștere a fost neegalată, a declarat compania în cadrul studiului său anual, potrivit The Guardian. În timp ce petrolului i-a luat aproape 45 de ani pentru a trece de la 1% din energia globală la 10%, iar pentru gaz, a durat mai mult de 50 de ani, este estimat ca energiile regenerabile să facă acest lucru în 25 de ani, în scenariul central al raportului.
În cazul unei treceri mai rapide la o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, această perioadă se reduce la doar 15 ani, perioadă pe care BP o caracterizează ca fiind „literalmente peste estimări”, în raport cu schimbările istorice. Dar compania, ca și în edițiile anterioare ale raportului său, nu vede petrolul părăsind scena prea curând. Scenariul de bază al perspectivei prognozează cererea de petrol la un maxim prin anii 2030, deși, în cadrul scenariului său ecologic, se poate ajunge la un punct de maxim la începutul anilor 2020.
BP vede un „rol major” pentru hidrocarburi până în 2040, ceea ce va necesita investiții substanțiale. Compania are planuri ambițioase de a-și crește producția de petrol și gaze cu 16% până în 2025, potrivit cifrelor elaborate de consultanții Rystad Energy.