AFM va pune la dispoziția micilor producători de energie verde fotovoltaică (prosumatori) un fond-tampon pentru finanțarea proiectelor, susține Andrei Iorgulescu, Director Direcția Generală Proiecte, Administrația Fondului pentru Mediu.
”Acest fond-tampon nu este reglementat ca atare, ca fond-tampon. Este însă una din măsurile pe care AFM le-a luat tocmai ca să îmbunătățească mecanismul de decontare. Noi, la rândul nostru, depindem de această finanțare prin Programul Operațional Regional, am găsit la rândul nostru o modalitate de a nu ține instaltaorii cu dosarele. Nu are relevanță cât de mare este acest fond-tampon”, a declarat Iorgulescu, pentru energynomics.ro.
El a spus că AFM a angajat o echipă suficient de mare pentru a face față cererilor de finanțare în circa două-trei săptămâni. ”Relevanță are faptul că noi, în avans, am pregătit aceste două măsuri: o echipă mai mare de implementare și un fond din care să asigurăm fluiditatea finanțării”, a mai spus Iorgulescu.
Programul Operațional Regional va finanța programul cu 115 milioane de euro.
”Din AFM, vom asigura din suma de 120 de milioane de lei finanțarea pentru București-Ilfov și acest fond-tampon”, a adăugat el.
Una din problemele ridicate de prosumatori este faptul că unii dintre cei maximum 40 de instalatori de sisteme care vor fi autorizați ar putea să fie nevoiți să investească în lucrări, urmând să aștepte decontul din partea AFM. Ca să rezolve problema, AFM a pus la dispoziție un fond tampon, iar marii distribuitori de energie s-au oferit să ajute cu kit-uri de instalare, pentru a grăbi lucrările, după cum au declarat surse din piață pentru energynomics.ro.
”Marile firme oferă deja kit-urile de instalare. Problema lipsei banilor dispare, astfel, dar nici instalatorii nu vor mai ține tot profitul. Însă o problemă ar fi că ar putea apărea în piață lucrări preferențiale”, au spus sursele citate.
Mai multe amănunte în cadrul ediției viitoare a energynomics.ro Magazine care va fi lansat pe 27 martie, în cadrul Spring Cocktail 2019.