Odată cu creșterea energiilor regenerabile și îmbunătățirea tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic, cererea globală de energie este de așteptat să culmineze până în 2035. În ciuda creșterii PIB și a populației, un raport a constatat că utilizarea combustibililor fosili va înregistra o scădere semnificativă până în 2050 datorită prevalenței crescânde a mașinilor electrice.
Modificarea percepțiilor privind durabilitatea modelului energetic actual al lumii începe să afecteze deciziile de investiții de la o serie de stakeholderi, precum și de la consumatori, dintre care unii investesc în producția de energie distribuită și în vehiculele electrice. În plus, consumatorii, guvernele și companiile privesc destul de critic risipa produsă în lanțurile lor de valori, potrivit power-technology.com.
Odată cu îmbunătățirea tehnologiilor de eficiență energetică și cu o dinamică demografică scăzută, dinamica cererii de energie este în decelerare. Potrivit unui nou raport al McKinsey Energy Insights (MEI), cererea globală de energie va atinge în cele din urmă punctul de maximum până în 2035, chiar dacă se va dubla în Africa și India până în 2050.
Studiul Global Energy Perspective 2019 a mai arătat că, totuși, cererea de energie electrică se va dubla până în anul 2050, energiile regenerabile reprezentând 50% din producția totală de energie până în 2035. Până în 2050, 73% din producția de energie va fi din surse regenerabile și până în 2025 – sursele regenerabile de energie nou-instalate vor scoate din piață combustibilii fosili, pe criterii de cost.
Combustibilii fosili în ansmablu vor continua să scadă în anii următori. Cererea de petrol este de așteptat să ajungă la un punct de maxim la începutul anilor 2030, la 108 milioane de barili pe zi, în timp ce producția de cărbune a atins deja punctul culminant în 2014. McKinsey anticipează că cererea de cărbune va scădea cu 40% până în 2050, în special din cauza opțiunii de surse alternative de energie. Gazul natural este singurul combustibil fosil care va crește în utilizare în următorii 20 de ani, dar chiar și atunci, producția sa se va reduce după 2038.