Summit-ul SolarPower Europe a debutat miercuri la Bruxelles cu anunțul privind un nou an de creștere a sectorului solar la nivel global în 2018, până la un total de 104 GW și cu un optimism debordant la nivel european. Capacitățile de generare pe bază de resurse solar la nivel Mondial au sporit cu aproximativ 5% până la 104,1 GW în 2018, față de 99,1 GW în 2017. În Uniunea Europeană avansul a fost cu mult mai mare – 36% – până la 8 GW în 2018, față de capacități nou instalate de 5,9 GW în anul precedent. In Europa, solarul a crescut cu 20% până la 11 GW in 2018, față de 9,2 GW, în 2017.
Președintele SolarPower Europe, Christian Westermeier, a declarat că „situația sectorului fotovoltaic s-a îmbunătățit dramatic în Uniunea Europeană, fapt ilustrat de creșterea într-un ritm mult mai mare decât cel de la nivel global „. Principalele motoare identificate au fost: eliminarea barierelor comerciale privind panourile solare în UE și cadrul stimulativ pentru dezvoltarea energiei solare prin legislația din pachetul pentru energie curată. „Acum este momentul să ducem Europa la nivelul următor, aplicând o strategie de competitivitate industrială, care va debloca investiții masive în sectorul solar, va crea locuri de muncă de înaltă tehnologie și va furniza cea mai rentabilă energie competitivă din punct de vedere al costurilor pentru a satisface țintele UE privind energia, dar și obiectivele climatice”, a afirmat Christian Westermeier.
Primele estimări de piață realizate de SolarPower Europe arată că Germania a revenit pe primul loc în Europa, după cinci ani, adăugând aproape 3 GW în 2018, în creștere cu aproximativ 68% față de 2017. Cea de-a doua cea mai mare piață europeană a fost Turcia, care a crescut cu aproximativ 1,6 GW, în timp ce Olanda a intrat pentru prima dată în top 3, cu un plus de 1,4 GW, în 2018. Franța s-a situat pe locul 4, cu un plus de 0,9 GW anul trecut, deasupra Italiei (0,5 GW).
Pe plan global, China a rămas cea mai importantă piață de fotovoltaice, cu 44,1 GW în capacități instalate și o pondere de 42%. Chiar dacă este o scădere de 16% față de anul record 2017, nivelul depășește cu mult ceea ce anticipau experții după ce autoritățile din China au anunțat o reformă a programului de subvenționare a energiei solare, în mai 2018. Primele trei piețe globale, în 2018, au fost, pe lângă China, SUA (11,4 GW) și India (8,3 GW).
Spania va fi cea mai mare piață de energie solară din Europa în următorii 5 ani, în principal datorită contractelor bilaterale (PPA), a arătat Jose Donoso, directorul general al UNEF – Union Espanola Fotovoltaica, asociația națională spaniolă a industriei solare.