OUG 114/2018 ar putea influența extrem de negativ sectorul energetic dacă nu va fi modificată sau abrogată rapid, spune Răzvan Nicolescu, Energy&Resources Industry Leader, Deloitte Central Europe.
”Mi-aș dori ca acest lucru să se întâmple și să începem să discutăm serios despre provocările mari cu care se confruntă sectorul energetic cum ar fi: lipsa capacităților noi de producție atât la energie electrică, cât și la gaz natural, decarbonarea sectorului, integrarea energiilor regenerabile sau digitalizarea domeniului. Dacă actul normativ rămâne în forma sa actuală, prețurile vor crește și termen scurt și pe termen lung sau creșterile vor fi atenuate pe seama companiilor de stat, în special Hidroelectrica și Romgaz”, afirmă Nicolescu, într-un interviu acordat financialintelligence.ro.
”Din punctul de vedere al celor de la Bruxelles, OUG 114/2018 arată o lipsă de încredere în Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), adică în capacitatea ANRE de a-și îndeplini principala atribuție de a asigura funcționarea și monitorizarea piețelor de energie și adoptarea unui model de piață corect.” O a doua perspectivă ”ține de lipsa de conformare dintre mai multe prevederi ale OUG 114/2018, pe de o parte, și Tratatul Uniunii Europene și cu legislația privind concurența, pe de altă parte. De altfel, așa cum am anticipat, Comisia Europeană deja a reacționat la partea de gaz natural”.