Acasă » Petrol și Gaze » Reglementatorul a decis care companii vor cumpăra și de la cine cât gaz din producția internă la prețurile stabilite de Guvern

Reglementatorul a decis care companii vor cumpăra și de la cine cât gaz din producția internă la prețurile stabilite de Guvern

22 martie 2019
Consumatori
energynomics

Ultimele decizii ale Autorității Naționale de Reglementare în Energie – ANRE stabilesc destinațiile gazelor naturale din producția internă în 2019, după ce prin OUG 114/2018 Guvernul a stabilit prețul de vânzare la producători. Din piața liberă nu mai rămâne mare lucru, ceea ce face evidentă încălcarea principiilor de bază ale pieței unice europene. Este doar o chestiune de timp până când România va fi obligată să elimine aceste măsuri. Până atunci, iată cum arată piața gazelor naturale după OUG 114/2018.

De la 1 aprilie, prețul gazelor de producție internă va fi plafonat la 68 de lei pe MWh, timp de trei ani, potrivit OUG 114/ 2018.

ANRE a decis pe 20 martie ca OMV Petrom și Romgaz, marii producători de gaze naturale din România, să aloce 16 milioane de MWh către consumul populației, în perioada 1 aprilie – 30 septembrie 2019. Astfel, OMV Petrom va livra către furnizorii consumatorilor casnici 6,7 milioane de MWh de gaze în trimestrul al doilea și al treilea al anului. Potrivit cotelor de piață, ENGIE România și cele două companii din grupul E.ON (E.ON Energie România și E.ON Gaz Furnizare) vor beneficia de volumele cele mai importante, în total 6,65 de milioane de MWh, în următoarele șase luni.

Romgaz va acoperi necesarul populației cu o cantitate de 9,2 milioane de MWh, cu preponderență prin intermediul Engie România – 4,15 milioane de MWh și a companiilor din grupul E.ON – 3,2 milioane de MWh.

26% din gazele pentru industrie merg la InterAgro

Romgaz și OMV Petrom vor mai avea la dispoziție circa 8 milioane de MWh, după ce vor fi acoperit necesarul estimat pentru consumatorii casnici. O a doua decizie a ANRE din 20 martie, vine să clarifice care sunt consumatorii finali industriali care beneficiază de gaze de producție internă direct de la producători, la preț înghețat. Dintre cele 83 de societăți incluse în lista ANRE, patru au alocate circa 1 milion de MWh pentru consumul propriu tehnologic (Transgaz, Depogaz Ploiești, Depomureș și Distrigaz Sud Rețele), iar din restul majoritatea sunt mari furnizori de gaze naturale pentru industrie.

Pe lângă aceștia, apar mai multe companii din grupul InterAgro, deținut de Ioan Niculae, a observat e-nergia.ro. Este vorba despre Chemgaz Holding, care va primi în perioada 1 aprilie-30 septembrie 2019 o cantitate totală de 670.367 MWh de gaze de producție internă, despre Donau Chem – 686.405 MWh, Ga Pro Co Chemicals – 555.243 MWh, Nitroporos – 115.156 MWh, Viromet – 311.769 MWh, în total peste 2,33 milioane de MWh, circa 26% din totalul gazelor naturale alocate de reglementator pentru industrie. Valoarea totală a acestor gaze, la preț reglementat, este de peste 158 de milioane de lei.

Alți consumatori industriali care primesc gaze la preț înghețat sunt Electrocentrale București – 510,9 MWh, Electrocentrale Constanța – 37.136 MWh, Complexul Energetic Hunedoara – 28.374 MWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *