Eliminarea contribuției de 2% din cifra de afaceri pentru producătorii de energie pe bază de cărbune reprezintă o discriminare evidentă față de ceilalți operatori din piață, iar această taxă ar trebui anulată pentru toată lumea, susține Martin Moise, vicepreședintele Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES).
„Este evident că eliminarea contribuției doar pentru cărbune reprezintă o discriminare și poate fi ajutor de stat. Sunt curios ce ar spune Comisia Europeană pe acest subiect, având în vedere că se acordă ajutor de stat pentru energia poluantă”, a spus Moise, citat de Agerpres.
Mai mult, Complexul Energetic Hunedoara trebuie oricum să returneze un ajutor de stat ilegal din trecut, a amintit el.
„Această contribuție ar trebui eliminată pentru toată lumea, pentru că efectele sunt doar negative și vom asista la scumpiri. Ar fi naiv din partea lor să spună că nu va duce la scumpiri, pentru că orice taxă în plus are ca efect creșterea prețurilor. S-a văzut deja acest lucru de la 1 martie, când s-au majorat tarifele de distribuție la energie, tocmai din această cauză”, a completat reprezentantul producătorilor de energie regenerabilă.
În plus, potrivit acestuia, inclusiv reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), în bugetul căreia se vor strânge banii din contribuție, au spus că nu au nevoie de aceste sume.
„Și așa prețul energiei este destul de mare și începem să avem probleme de competitivitate, iar noi îl creștem și mai mult, administrativ și nu știm ce să facem cu banii”, a conchis Moise.