ClientEarth și Greenpeace România s-au adresat Comisiei Europene în legătură cu nivelul foarte scăzut al sancțiunilor aplicate de către autorități operatorilor centralelor termice pe cărbune care încalcă legislația europeană, cerând Comisiei să acționeze.
Amenzile, care în unele cazuri sunt la același nivel cu cel aplicat restaurantelor care permit clienților să fumeze în interior, sunt parte a eșecului sistematic al României de a stabili și aplica sancțiuni corespunzătoare, spun cele două organizații.
Industriile care încalcă legislația europeană în domeniul poluării trebuie să fie sancționate financiar sau prin alte metode în cazul în care funcționează ilegal. Conform Directivei privind emisiile industriale (IED), statele membre sunt obligate să adopte sancțiuni „eficiente”, „proporționale” și „disuasive” pentru a pedepsi acei operatori care nu se conformează legislației, se arată în comunicatul Greenpeace.
”În România, sancțiunile impuse operatorilor termocentralelor pe cărbune sunt mult prea mici pentru a împiedica funcționarea ilegală a acestora. Spre exemplu, pentru operatorii termocentralelor pe cărbune, ale căror venituri anuale sunt, de regulă, între 86 și 400 milioane euro, sancțiunea pentru funcționarea fără autorizație este o amendă singulară de la 30.000 la 60.000 lei. Mai mult, dacă operatorul achită amenda în 15 zile, nivelul scade la jumătate din minim, adică 15.000 lei.
Prin comparație, în Spania și Grecia, operatorii termocentralelor se expun amenzilor de până la 2,000,000 euro pentru funcționarea fără autorizație”.