ANRE a stabilit un preț de referință de 152,01 lei/MWh pentru energia electrică produsă de centralele în cogenerare de înaltă eficiență. Prețul de referință pentru 2014 scade astfel cu mai bine de 19,5%, de la 189 lei/MWh cât a fost în 2013. Ordinul Președintelui ANRE statuează că prețul pentru energia electrică vândută pe baze de contracte reglementate pe timpul zilei va fi de 177 lei/MWh, o diminuare considerabilă față de nivelul de 216 lei/MWh valabil în 2013.
Totodată, a fost aprobat și un preț reglementat de 104,73 lei/MWh pentru energia electrică livrată în regim reglementat în orele de noapte. Prețul este astfel diminuat de la 135 lei/MWh, cât a fost în acest an. Ordinul ANRE a aprobat pentru unitățile de cogenerare nedispecerizabile, cu livrare în regim reglementat pe timp de zi și de noapte un prețul reglementat de 152,91 lei/MWh.
Președintele ANRE declara la începutul lunii octombrie: “ANRE a făcut o analiză pentru a vedea dacă există o supracompensare a celor care primesc bonusuri în cogenerare de înaltă eficiență. Am constatat că există o astfel de supracompensare, prin urmare am propus Guvernului reducerea de la 1 ianuarie cu 10% a acestor bonusuri și de la 1 iunie cu 35%. Reducerea va fi aplicată pentru toți producătorii de energie, nu doar pentru unii dintre ei”, a spus președintele Nicolae Havrileț.
Conform declarațiilor sale, o astfel de decizie nu necesită notificarea Comisiei Europene “întrucât este vorba de reducerea acestor bonusuri, nu de creșterea lor. Urmează ca Executivul să aprobe o hotărâre prin care legislația actuală va fi modificată”.
Taxa de cogenerare a fost introdusă pe factura de energie de mai bine de doi ani. Banii colectați de la consumatorul final sunt primiți drept bonus de către cei care produc energie electrică și termică simultan și care au o eficiență de peste 70% a instalațiilor, pentru a stimula investițiile în modernizarea echipamentelor.