Solar Point din Brașov a lansat în cadrul Târgului RoEnergy South-East Europe din București o pagină web în care potențialii beneficiari ai programului AFM pentru instalarea de sisteme fotovoltaice să identifice actele necesare, categoriile de cheltuieli subvenționate, informații despre legislație și eligibilitate. “Tot online pot fi selectate, apoi, pachetul cel mai potrivit și extra-opțiunile, pentru ca aplicația să ofere o estimare de cost și posibilitatea de a transmite cererea de ofertă către noi”, ne-a explicat Romulus Berdei, director general Solar Point.
În funcție de tipul de branșament, Solar Point propune patru variante de sisteme – 3, 4.6, 6 sau 10 KWp. Cea mai ieftină opțiune ajunge la 3.800 de lei cu TVA inclus: Pachet 3KWp Fronius la cheie. Odată adăugate celelalte costuri (invertor Fronius, montanți K2 Systems, cofret, accesorii, plus montaj și punere în funcțiune, ajungem la un total de 21.500 de lei cu TVA. Subvenția AFM acoperă 20.000 de lei, dar mai sunt costuri:
- Documentație tehnică, proiect tehnic – 1.950 de lei
- Documentație în relație cu AFM – 850 de lei
Solar Point aplică un discount de 500 de lei, pentru un cost final, cu subvenția AFM, de 3.800 de lei.
În sarcina beneficiarului rămâne gestionarea fluxului birocratic (ATR, aprobări, documente etc) în relația cu distribuitorul de electricitate. Solar Point propune un onorariu de 600 de lei pentru a prelua acest efort.
Ca extra opțiuni, mai apar în aplicația Solar Point
- Sistem GSM pentru furnizare date către AFM – fără abonament date: 575 de lei
- Pachet contorizare producție curent: Smart Meter + transformator curent + protecție paratrăsnet: 1.975 de lei
Nu trebuie uitat că abonamentul de date este obligatoriu și poate însemna până la 300 de lei anual, o sarcină ce rămâne în contul beneficiarului.
Soluția de 3 KWp premium, propusă de Solar Point, vine cu un invertor trifazat Solar Edge SE3K HD Wave și adaugă 10 optimizatoare de putere Solar Edge P300-5RM4MRS. “Acestea permit generarea a cu până la 25% mai multă energie față de sistemele fără optimizatoare”, a precizat Romulus Berdei. Soluția premium ajunge la 27.300 de lei, din care subvenția AFM acoperă 20.000 de lei.
Platforma lansată de Solar Point permite monitorizarea în timp real a instalației, online, inclusiv pe telefonul mobil. Optimizatorii de putere permit identificarea imediată a panoului umbrit sau cu probleme și oferă date în timp real cu privire la producția generată de fiecare panou.