Acasă » Electricitate » Viitorul energiei, automatizării și mobilității electrice cu ABB (Tomasz Wolanowski, Country Manager România)

Viitorul energiei, automatizării și mobilității electrice cu ABB (Tomasz Wolanowski, Country Manager România)

28 aprilie 2019
Electricitate
energynomics

Tomasz Wolanowski a venit în România în octombrie 2013, adică sunt deja cinci ani și jumătate de când face parte din dezvoltarea țării noastre în domeniul industrial. Au fost multe schimbări și mai urmează încă multe altele, spune el, în special în logistica, automotive și clădirile noi de birouri. Strict legat de industria energetică, Tomasz Wolanowski se alătură vocilor numeroșilor experți care avertizează cu privire la riscul unei potențiale pene de curent la nivel național, în cazul în care investițiile în sistemele de generare, transmitere și distribuție a electricității nu vor crește în mod semnificativ în viitorul apropiat.

Stimate domnule Tomasz Wolanowski, cum s-a schimbat România pe parcursul ultimilor ani?

Cred că este ceva ce, stând aici în țară, nu observăm în fiecare zi. Însă, deși observând dezvoltarea țării fără să fiu pe deplin un „om al locului”, pot observa multe schimbări, nu numai în București, dar și în alte orașe.

Îmi puteți da câteva exemple?

Exemplul meu favorit, vizibil pentru toată lumea, nu numai pentru oamenii din segmentul energetic, este instalarea acestor instalații de iluminat LED pe străzi. Îmi aduc aminte că atunci am venit în România, Calea Victoriei avea încă sistemul vechi și să te plimbi seara pe Calea Victoriei era destul de complicat, pentru că lumina nu era prea bună. Acum, după 5 ani, avem multe lămpi LED pe străzile principale, iar acestea sunt de o cu totul altă calitate. Putem vedea LED-uri și în alte orașe, orașe mai mici sau chiar sate. Pentru mine, aceasta este una dintre cele mai remarcabile schimbări din țară.

În ceea ce privește relațiile de afaceri, lucrurile s-au schimbat? Și dacă da, în ce fel?

Sectorul energetic este în continuare destul de conservativ în ceea ce privește nivelul de investiții și ritmul cu care se introduc noi tehnologii; în același timp, piața este destul de stabilă. Pe de altă parte, pe partea industrială, vedem multă dinamică: companii noi ce vin în România, multe fuziuni și achiziții, consolidarea din anumite segmente, cum ar fi sistemul bancar și industria alimentară. Există, de asemenea, și multe investiții noi și dezvoltare în segmentul auto. Furnizorii marilor jucători globali și companiile locale cresc în dimensiuni, sporindu-și, de asemenea, și calitatea.

Grupul ABB a avut parte de schimbări în ultimii ani?

Da, destul de multe! În 2015 ne-am schimbat abordarea în raport cu piața, ceea ce înseamnă că acum ne abordăm clienții din perspectiva a segmentului de piață, nu din perspectiva produs-clienți. E posibil ca acest lucru să nu fie vizibil din piață, însă intern totul este diferit, în ceea ce privește modul în care ne organizăm, în procesele noastre interne, în modul în care ne definim obiectivele și punctele de interes și în care ne abordăm clienții. Eu cred că după patru ani putem vedea rezultate pozitive.

O a doua schimbare este faptul că ne concentrăm mai mult pe digitalizare. Lansăm noi produse, ne concentrăm pe soluții digitale și cred că percepția asupra ABB, nu numai în România, se schimbă. Timp de mulți ani, ABB a fost perceput ca fiind un furnizor de componente pentru segmentul energetic: transformatoare mari, întrerupătoare, stații electrice etc. În ziua de azi vorbim mai degrabă despre roboți, software și motoare.

Vă invit să vorbim puțin despre fiecare divizie a ABB, concentrându-ne pe elementele cele mai relevante pentru România.

În ceea ce privește rețelele electrice, discutăm despre cooperarea cu rețelele de utilități: segmentul de generare a energiei, companiile de transport și distribuție. Aici avem o ofertă destul de atractivă și stabilă ce acoperă toate domeniile, fiind, de asemenea, destul de stabili. Dacă discutăm în mod specific despre România, as spune că această zonă are două lipsuri. Mai întâi este un program clar de investiții, iar în strânsă legătură cu acesta este nivelul de investiții. Din fericire avem măcar proiectul pentru Strategia energetică a României. Suntem fericiți să vedem acel proiect, însă ne-am dori mai multe detalii și un program definit pentru proiectele viitoare.

Dacă tot vorbim despre produsele de electrificare, aici avem o gamă destul de variată de produse, pornind de la produse de joasă tensiune, precum accesorii de cablare, comutatoare, întrerupătoare de joasă tensiune, întrerupătoare de medie tensiune, comutatoare de medie tensiune și produse precum sistemul KNX pentru clădiri inteligente. Alte domenii care se dezvoltă destul de repede și în care vedem un număr sporit de proiecte sunt cel al clădirilor de birouri și logistica.

Credeți că acest lucru va continua și anul acesta?

2018 a fost unul dintre cei mai buni ani, dacă nu chiar cel mai bun, în ceea ce privește numărul de proiecte de birouri și de metri pătrați livrați în piață. Cred că acest lucru va continua și în 2019, dat fiind faptul că numărul spațiilor disponibile pentru depozite în România este, în continuare, relativ redus. Cred că principalele stimulente pentru dezvoltarea parcurilor logistice sunt nivelul PIB-ului, nivelul consumului și volumul de bunuri și produse ce sunt livrate către și din România.

Ce ne puteți spune despre automatizarea industrială?

Aș spune că, pe partea industrială, avem 2-3 factori cheie principali în România. Primul este sectorul auto, cu doi mari jucători multinaționali, urmat de furnizor de primul nivel, precum și multe companii locale românești care încheie parteneriate cu jucătorii globali mari prezenți în România. Percepția mea este că pas cu pas, România devine un centru de producție pentru componentele din industria auto. Avem exemple de companii mici care cresc și produc în maniera tradițională, dar există și exemple de companii locale care investesc în automatizarea și robotizarea proceselor lor de producție.

Cel de-al doilea factor cheie este sectorul food and beverage. România este o țară care exportă alimente, în special alimente procesate. Poate că sectorul food and beverage este cu câțiva pași în urma sectorului auto, dar tendința este pozitivă. Va mai dura probabil 2-3 ani pentru ca aceste companii să înceapă să investească mult mai mult în automatizare și în robotizarea proceselor lor, dat fiind că elementul comun al tuturor acestor sectoare este lipsa de forță de muncă, iar automatizarea și robotizarea par a fi răspunsul corect pentru această provocare.

Cel de-al treilea factor cheie este reprezentat de logistică, iar eu cred că investițiile în automatizarea proceselor logistice vor reprezenta următorul eveniment major care va avea loc în 3-5 ani.

Cum evoluează segmentul roboticii în România?

Automatizarea și robotizarea industriei din România sunt în continuare printre cele mai reduse din Europa. Ne place sau nu, aceasta este situația! Dar acest lucru se va schimba, luând în considerare tehnologiile moderne, produsele avansate și lipsa de forță de muncă pentru procesele de producție. Iată un exemplu cu roboți și sistem de monitorizare de la distanță!

Sistemul de monitorizare de la distanță oferă posibilitatea unui robot industrial fabricat de ABB să fie conectat prin internet la serverele noastre care analizează datele primite de la un singur robot sau de la întreaga flotă instalată într-o fabrică anume. Astfel, sistemul nostru trimite feedback către fabrică dacă robotul are nevoie de service (unele componente trebuie înlocuite). Sistemul nostru își poate extinde analiza și asupra întregii flote și poate trimite un raport pentru a sfătui clientul cu privire la modul în care poate optimiza procesul de producție, înlocuind roboții sau adăugând roboți noi.

Din cei peste 2.000 de roboți instalați de către ABB în România, în 2015 aveam zero roboți conectați la un sistem de monitorizare de la distanță, în timp ce în 2018 am avut 30 de roboți conectați. În 2019, deja știm că vom conecta peste 200! Clienții noștri sunt conștienți acum că pot și că ar trebui să își optimizeze procesele de producție folosind acest tip de caracteristici și funcții. Am observat o conștientizare crescândă a importanței mentenanței preventive, ca metodă de a reduce riscul de posibile pierderi cauzate de oprirea producției.

O altă problemă extrem de importantă este securitatea cibernetică. Unor clienți nu le place atunci când roboții lor sunt conectați prin internet la serverele noastre. Și acest lucru se schimbă, iar noi avem posibilitatea de a oferi soluții eficiente.

Și încă un exemplu, cu unul dintre clienții noștri mari. Ei investesc în continuu în instalarea unor echipamente noi. După 2-3 ani, clientul a observat că a început să aibă probleme cu calitatea energiei în interiorul fabricii. Pe durata investiției, nu erau pregătiți să discute cu noi despre ceea ce s-ar întâmpla în cazul în care ar instala încă 10 motoare sau roboți. Abia ulterior au ajuns la concluzia că era necesar să ia în considerare și calitatea energiei din interiorul fabricii lor.

Raportul global pentru 2018 al Grupului ABB prevedea faptul că segmentele cu cel mai mare potențial în 2019 sunt regenerabile, petrol și gazelor, minerit, infrastructura pentru vehicule electrice și clădirile comerciale. Câte dintre aceste sectoare credeți că vor avea creșteri puternice în România?

Sper că toate! Cu toate acestea, ar trebui să spun câteva cuvinte despre macroeconomie. 2018 a fost un an foarte bun pentru economia globală, inclusiv pentru România. Însă știm deja că în 2019 va interveni o încetinire a economiei globale, inclusiv în România. Pentru mine, întrebarea este: ce înseamnă acest lucru pentru noi, aici, în România? Cum va fi afectată economia României în fiecare domeniu în parte?

Și, dacă vorbim despre România, este un semn bun faptul că toamna trecută s-a publicat proiectul de strategie energetică a României. Știu că au existat multe critici la adresa acestui document, însă e bine că avem acest proiect. Întrebarea este când și dacă acesta va fi aprobat, astfel încât să avem un cadru pentru investiții în domeniul energetic.

Credem că nu avem suficiente investiții în sectorul energetic și, nu știu dacă ați observat, dar anumiți experți din România au început să menționeze faptul că există un risc potențial de pană de curent la nivel național în România. Așadar, cred că a venit momentul să tragem un semnal de alarmă și să spunem că avem nevoie de mai multe investiții în rețelele de generare, transport și distribuție a energiei electrice.

Revenind la întrebarea dumneavoastră, există un citat care mie îmi place foarte mult: “Epoca de piatră nu s-a terminat din cauza lipsei de piatră, iar epoca petrolului se va termina cu mult timp înainte ca lumea să rămână fără petrol”. În legătură cu domeniile menționate de dumneavoastră, adevărul este că ne aflăm într-o perioadă în care putem spune că era combustibililor fosili urmează să ia sfârșit. De aceea energiile regenerabile și vehiculele electrice sunt un subiect foarte important. Dacă discutăm despre vehiculele electrice din România, vânzările au crescut semnificativ în doar câțiva ani, și este încurajator pentru noi să vedem că tot mai multe companii și municipalități, atunci când încep execuția unor proiecte de investiții, se gândesc la construirea rețelelor pentru încărcarea mașinilor electrice.

În octombrie 2018, am semnat un contract pentru livrarea a zeci de încărcătoare electrice ABB către unul dintre distribuitorii locali de energie. ABB este unul dintre furnizorii de încărcătoare electrice pentru o mare rețea de distribuție, iar anul acesta ne concentrăm pe cooperare și posibile contracte cu municipalitățile. Vedem deja primele proiecte pilot și primele angajamente din partea lor –sunt semne clare că sunt interesate în susținerea infrastructurii pentru vehicule electrice. Lucrurile nu au loc peste noapte; în urmă cu trei ani de zile, aproape că nu aveam parteneri pentru a discuta despre mașini electrice și stații de încărcare electrice. Astăzi suntem foarte implicați în astfel de discuții și chiar dacă nu se va întâmpla în 2019, suntem optimiști că se va întâmpla în cele din urmă!

_____________________________________________

Interviul a apărut inițial în numărul din martie 2019 al energynomics.ro Magazine.

Dacă vrei să primești prin curier acest număr (martie 2019), în format tipărit sau electronic, scrie-ne la adresa office [at] energynomics.ro, pentru a te include în lista de distribuție. Toate numerele anterioare sunt accesibile AICI, în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *