Investițiile globale în energie regenerabilă trebuie să se dubleze, iar investițiile în petrol și cărbune să scadă, până în 2030, pentru a menține țintele de temperatură ale Tratatului de la Paris în joc, susține Agenția Internațională pentru Energie (IEA).
Tendințele anului trecut au trasat însă traiectorii adverse acestui scenariu de bază, informează agenția, în cea de-a 4-a ediție anuală a World Energy Investment, conform AFP și France24.
Banii care intră în proiectele noi în domeniul petrolului și gazelor naturale – explorarea, forarea și infrastructura – au crescut cu 4% în 2018, iar investițiile în noi surse de cărbune au crescut cu 2%, prima creștere din acest sector începând cu 2012. În același timp, investițiile în noi capacități regenerabile de toate tipurile au scăzut cu aproximativ două procente.
În total, investițiile globale în domeniul energiei în 2018 – împărțite pe sectoarele de alimentare cu combustibil și electricitate – au totalizat 1,85 trilioane de dolari, similar cu anul 2017, a raportat IEA. Tratatul din 2015 cere națiunilor să scadă încălzirea globală „cu mult sub” două grade Celsius (3,6 grade Fahrenheit).
Un raport al ONU de la sfârșitul lunii octombrie a concluzionat că emisiile de CO2 trebuie să scadă cu 45% până în 2030 – și să atingă „net zero” până în 2050 – în cazul în care temperatura pământului va fi atinge o creștere-limită de 1,5˚C.