Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » Jumătate dintre companiile energetice și-au menținut riscul de credit între 2012 și 2013 (ICAP România)

Jumătate dintre companiile energetice și-au menținut riscul de credit între 2012 și 2013 (ICAP România)

13 noiembrie 2013
Consumatori
energynomics

Studiul financiar al sectorului energetic realizat de către ICAP România a constatat că între 2012 și 2013 mai mult de 50% dintre companiile din Electricitate, Gaze, Apă Caldă și Abur și-au menținut riscul de credit, însă dintre acestea 15% au înregistrat un risc de credit ridicat. Studiul a inclus în monitorizare companii mari si IMM-uri care au înregistrat profit, care au o cifră de afaceri mai mare de 200.000 de euro și cel puțin 1 angajat.

Din cele 84 de companii care și-au menținut riscul de credit, mai mult de jumătate (53,57%) au înregistrat un risc de credit redus, ceea ce dovedește stabilitatea și creșterea acestei industrii. O descoperire interesantă este că numărul companiilor care și-au îmbunătățit riscul de credit este același cu firmele care au înregistrat scăderi de risc la creditare.

Studiul ICAP a remarcat o stabilitate a stării de fapt din rândul marilor corporații. O analiză comparativă între 2012 și 2013 a observat că numărul marilor companii care nu au suferit schimbări în privința riscului de credit este mai mare decât al celor care care și-au crescut ori diminuat riscul de credit.

50 de corporații și-au menținut riscul de credit între 2012 și 2013

50 de corporații și-au menținut riscul de credit între 2012 și 2013, iar dintre acestea 76% au înregistrat un credit de risc în scădere. Doar 11 companii energetice dintre cele analizate și-au îmbunătățit riscul de credit. Studiul arată, de asemenea, că marile companii care au cifra de afaceri mai mare de 100 milioane de lei au realizat creșteri ale acestei cifre cu procente mai mari de 16%.

Privitor la segmentul IMM, zona de risc este mult mai mare și se deteriorează în timp. 34 de IMM-uri și-au menținut riscul de credit între 2012 și 2013, din care numai 7 IMM (20%) au înregistrat un risc de credit redus. Doar 16 companii de pe acest segment și-au îmbunătățit riscul de credit, în timp ce 18 companii au înregistrat riscul de credit.

Gradul de îndatorare calculat pentru corporații a scăzut cu 21,54%

Gradul de îndatorare calculat pentru corporații a scăzut cu 21,54%, de la 0,59 cât era în Decembrie 2011 la 0,46 în Decembrie 2012. Gradul de îndatorare calculat pentru aceeași perioadă de referință pentru IMM-uri a crescut cu 7.89%, de la 2,7 în Decembrie 2011 la 2,91 în Decembrie 2012. Cea mai mare valoare medie a gradului de îndatorare (13.28) a fost înregistrată de companiile cu cifră de afaceri între 1,5 milioane lei și 3 milioane de lei.

În ceea ce privește nivelul cifrei de afaceri și a EBIT pentru ambele segmente, Electrica Furnizare (Corporate) și Mega Construct SA (IMM) au raportat cea mai mare valoare a cifrei de afaceri. Cele mai mari valori ale EBIT au fost înregistrate de către Renovatio Solar pe pista de IMM-uri și Enel Energie pe pista Corporate.

Unicredit Țiriac Bank este cel mai creditor al sectorului energetic

Studiul a mai găsit că Uzina de Agent Termic și Alimentare Motru are cel mai mai mare număr de angajați dintre companiile analizate în segmentul IMM-urilor (177 de angajați), și că cel mai mare număr de angajați din Corporate lucrează pentru E.ON Gaz Distribuție (3.738 de angajați).

În ceea ce privește finanțarea operațiunilor din acest sector afaceri, studiul a constatat că primii 10 de creditori reprezintă 89.30% din totalul titlurilor reale active ale întregului sector de aprovizionare cu energie electrică, gaze și apă caldă. UnicreditȚiriac Bank este primul creditor al acestui sector, urmat de Ministerul Finanțelor Publice și Banca Comercială Română (BCR).

ICAP Group este unul dintre cele mai de succes grupuri de Informații pentru Afaceri din sud-estul Europei, cu o prezență puternică în România, Grecia, Bulgaria, Serbia, Cipru și Turcia. ICAP România este specializată in furnizarea de servicii de risc de credit ajutând companiile și instituțiile financiar-bancare să identifice și să gestioneze mai bine riscul implicat în tranzacțiile comerciale. ICAP Group este recunoscut ca agenție de rating de către Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe, și este partenerul exclusiv al Dun & Bradstreet în România, Bulgaria și Grecia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *