Acasă » Petrol și Gaze » Consumatori » ANRE anunţă posibilitatea dublării preţului gazelor produse intern în 2014 pentru consumatorii industriali

ANRE anunţă posibilitatea dublării preţului gazelor produse intern în 2014 pentru consumatorii industriali

14 noiembrie 2013
Consumatori
energynomics

Preţul gazelor de import ar putea fi în 2014 de aproximativ 380 de dolari/1.000 de metri cubi, iar preşedintele ANRE a spus joi că este posibil ca preţul gazelor produse intern să se apropie şi ele de această valoare pentru consumatorii non-casnici.

Practic, un asemenea salt ar reprezenta o dublare a preţului acestora. Preţul de facturare al gazelor de import este de 130 lei/MWh pentru consumatorii industriali, în timp ce aceştia plătesc doar 68 lei/MWh pentru cele produse intern.

“Paritatea dintre preţul de import şi cel de producţie internă este acum de 1 la 2. În 2014, preţul gazelor de import ar putea ajunge la 380 de dolari pe mia de metri cubi, iar gazele de producţie internă vor fi şi ele tot în jurul acestei valori”, a precizat preşedintele ANRE.

Într-o declaraţie surprinzătoare, acesta a afirmat că preţul gazelor de import a scăzut odată cu majorarea celui de producţie internă. “S-a observat că, atunci când am crescut preţul de producţie internă, a scăzut preţul de import. La aceasta s-a adăugat scăderea consumului, astfel că în vară am văzut şi preţuri de 370-380 de dolari pe mia de metri cubi la gazele de import.”

În opinia sa, consumatorii non-casnici încă au posibilitatea beneficierii de preţuri avantajoase, precizând că „din coşul format din gaze interne, gaze de import şi gaze din depozite, există posibilitatea formării unui preţ favorabil pentru marii consumatori”.

Această opţiune ar putea rămâne singura valabilă, din moment ce prelungirea liberalizării preţului pentru industrie cu un an nu s-a discutat. “În acest moment nu avem nicio discuţie privind prelungirea calendarului pentru 2015”, a punctat şeful ANRE.

Creșterea prețului gazelor face viața grea marilor consumatori industriali. Azomureș, unul dintre cei mai mari consumatori din România a afirmat joi prin directorul departamentului de importuri că investițiile de 200 milioane de euro pentru modernizarea combinatului de îngrășăminte sunt periclitate.

„Am ajuns să lucrăm pe cenţi. Preţul gazului este o mare problemă pentru noi, tot creşte, în timp ce preţul îngrăşămintelor este în scădere”, a declarat  directorul din Azomureş. „Din ce să facem investiţiile dacă profitul tot scade din cauza creşterii preţului gazelor?”.

Azomureş consumă lunar 80 milioane metri cubi de gaze, pentru care plăteşte 380-400 dolari/1.000 metri cubi dacă provin din import, sau 220 dolari/1.000 metri cubi pentru cele produse internă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *