Complexul Energetic Oltenia vrea să investească în capacități noi de producție pe gaz natural inclusiv cogenerare, energie fotovoltaică și rețele de transport al energiei termice. A depus la Ministerul Energiei proiecte aferente planurilor de investiții pentru finanțare prin mecanismul 10D al Directivei UE.
Astfel, CE Oltenia are în plan proiectele de energie fotovoltaică, a căror valoare individuală este sub 12.5 milioane euro. Acestea au fost încadrate pentru finanțare din Fondul de Modernizare 10d și nu din 10c, deoarece finanțarea este de 100% față de max 70%, iar flexibilitatea plăților este ridicată, incluzând prefinanțare și plăți succesive, comparativ cu varianta plății dupa finalizarea investițiilor. Șefii companiei spun că acesta este motivul pentru care, în Lista de proiecte publicată pe site-ul Ministerului Energiei, CE Oltenia nu figurează cu niciun proiect, conform investenergy.ro.
Complexul Energetic Oltenia intenționează să construiască și două parcuri fotovoltaice în zonele în care operează termocentrale. Compania are pregătite și proiecte în capacități noi de producție pe gaz natural, cu o valoare de peste 12.5 milioane euro, ce au fost încadrate pentru finanțare tot prin 10c în cadrul procedurii de selecție.
Prin aprobarea de către Guvern, în data de 25.06.2019, a Memorandului „Prezentarea opțiunilor pentru utilizarea instrumentelor de finanțare specificate de Directiva (UE) 2018/410 și decizia României privind implementarea acestora” , toate finanțările din 10c pentru proiecte cu o valoare peste 12.5 milioane euro (în total 3.7 miliarde euro) au fost transferate în Fondul de Modernizare. Astfel, modernizarea rețelei de transport energie termică a fost încadrată din start în Fondul de Modernizare, deoarece poate primi finanțare de 100%.