Bogdan Tudorache
PKN ORLEN a depus o cerere formală pe lângă Comisia Europeană privind propunerea de achiziție a grupului LOTOS. Finalizarea procesului ar avea ca rezultat o singură entitate internă puternică, integrată, cu potențial internațional, a cărei poziție pe piața aprovizionării cu petrol ar fi și mai proeminentă, relevă un comunicat remis energynomics.ro.
Achiziționarea grupului LOTOS de către PKN ORLEN a fost inițiată în februarie 2018 prin semnarea unei scrisori de intenție cu Trezoreria statului polonez, care deține 53,19% din drepturile de vot în Adunarea Generală a Grupului LOTOS. Scrisoarea a subliniat structura tranzacțiilor. În prima etapă, PKN ORLEN ar achiziționa 32,99% din acțiunile Grupului LOTOS de la Trezoreria de Stat. Apoi, ar trebui inițiată o ofertă pentru acțiunile reprezentând până la 66% din totalul drepturilor de vot în cadrul Adunării Generale a Grupului LOTOS.
Odată cu consolidarea grupului PKN ORLEN și a grupului LOTOS, Polonia se alătură tendinței globale de a construi actori majori pe piața combustibililor și a energiei. Este un răspuns al companiilor poloneze la tendințele globale din industria rafinării, ceea ce ar reduce riscul pierderii de lichidități de către rafinăriile naționale. Procesele de consolidare din acest sector au avut o durată îndelungată, determinate în primul rând de necesitatea asigurării securității energetice la nivel național. Consolidări sectoriale similare au fost întreprinse de rafinări precum MOL din Ungaria, Statoil din Norvegia, Repsol din Spania, GalpEnergia din Portugalia, ENI din Italia, OMV din Austria și TOTAL din Franța.
Datorită capacităților combinate de rafinare, instalațiile care sunt acum exploatate de cele două grupuri ar putea realiza o producție anuală de aproximativ 12 milioane de tone de produse ușoare (în principal benzină) și 20 de milioane de tone de distilate medii (în principal motorină și combustibil pentru aviație). Foarte important, aproximativ două treimi din această producție ar proveni din unități poloneze.