Comisia Europeană a înregistrat miercuri (3 iulie) o petiție oficială care solicită executivului UE să stabilească un preț minim al emisiilor de carbon, „să descurajeze consumul de combustibili fosili” și să mențină încălzirea globală sub 1,5 grade.
Dacă cel puțin un milion de cetățeni UE din șapte țări semnează inițiativa în termen de un an, atunci Comisia va trebui să răspundă, conform Euractiv.com.
Inițiativa „Un preț pentru carbon pentru combaterea schimbărilor climatice” cere ca executivul UE să propună noi reguli prin care să reducă utilizarea combustibililor fosili, să încurajeze absorbția surselor de energie regenerabile și să mărească măsurile de economisire a energiei.
Organizatorii sugerează că un preț minim pentru emisiile de dioxid de carbon și eliminarea scutirilor oferite în sistemul de comercializare a emisiilor ar trebui să fie calea de urmat.
Activitatea de stabilire a prețurilor la carbon este în prezent dictată de forțele pieței, prețul curent fiind de circa 27 de euro pe tonă. Mark Lewis, expert al Carbon Tracker Initiative, estimează că ETS-urile va trebui să atingă 50 de euro pentru țările poluante, pentru ca acestea să investească în tehnologii mai curate.
Planurile Olandei include impunerea unei taxe de minimum 30 de euro pe tonă pentru industrie din 2021 și o creștere treptată la 125 și 150 de euro, potrivit PNIESC olandez publicat de guvern la 28 iunie.
Într-o statistică din septembrie, OECD estimează că există un decalaj de prețuri de 76,5% în cele 42 de țări membre, ceea ce înseamnă că prețurile sunt „încă prea scăzute pentru a avea un impact semnificativ asupra combaterii schimbărilor climatice”.