Acasă » Electricitate » Departamentul pentru Energie ia în considerare modificarea contractelor de concesiune ale Enel, E.ON și CEZ

Departamentul pentru Energie ia în considerare modificarea contractelor de concesiune ale Enel, E.ON și CEZ

18 noiembrie 2013
Electricitate
energynomics

Departamentul pentru Energie spune că analizează posibilitatea de a face modificări în contractele de concesiune a serviciului de distribuţie a energiei electrice deoarece actuala formulă nu-i permite să controleze îndeplinirea clauzelor contractuale privind investițiile.

Ministrului delegat pentru Energie i-a fost solicitat să spună care sunt clauzele contractuale încălcate de cele trei firme care dețin, alături de Electrica S.A., serviciul de distribuție de electricitate. Solicitarea, adresată de către deputatul PSD de Suceava Ovidiu Iane, cere și furnizarea unei date când legislația românească va cere ca echipamentele distribuitorilor să fie certificate.

Nu mai târziu de această toamnă ministrul delegat pentru energie declara că dorește înființarea unui institut responsabil de certificarea echipamentelor, astfel încât să fie evitate situațiile în care distribuitorii folosesc în România componente de slabă calitate.

Conform răspunsului ministrului, amintit de Mediafax, Electrica S.A. are pe rolul Curţii de Arbitraj de la Paris trei acţiuni privind obligaţiile din contractele de privatizare încălcate de Enel, E.ON şi CEZ, pretenţiile fiind în cazul Enel de 834,21 milioane de euro, la care de adaugă penalităţi de 378,6 milioane de lei, în cazul CEZ de 13,26 milioane de euro, la care se adaugă daune şi dobânzi aferente de 150,73 milioane de lei, în timp ce în cazul E.On pretenţiile sunt de 37,96 milioane de euro, la care se adaugă dividende şi dobânzi aferente anilor 2004-2005 de 74,28 milioane de lei.

Mediafax arată că în documentul de răspuns Departamentul pentru Energie afirmă cu privire la clauzele încălcate că „se referă la nerespectarea prevederilor privind realizarea investiţiilor în contract, privatizarea, distribuirea de dividende, obligativitatea convocării cu o anumită ritmicitate a Consiliului de Administraţie şi alte prevederi care au clauze penalizatoare”.

Privind respectarea clauzelor contractuale despre investițiile asumate, concesionarul Electrica S.A. nu poate face verificările necesare, iar Departamentul pentru Energie „analizează posibilitatea legală de modificare a contractelor de concesiune a serviciului public de distribuţie a energiei electrice care, în prezent, nu dă posibilitatea efectuării unor controale”.

În ceea ce priveşte investiţiile în echipamente, Departamentul pentru Energie a elaborat un set de norme privind reglementarea modului în care echipamentele urmează să fie puse în operă în procesul de mentenanţă. Noile norme vor putea fi promovate după modificarea Legii energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *