România a fost binecuvântată cu resurse energetice vaste și are un mix energetic optim, din păcate nu avansează către valorificarea totală a potențialului, susține Martin Moise, vicepreședintele Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES, moderator al sesiunii ”Strategii de Cooperare – Valorificarea completă a resurselor” în cadrul Energy Strategy Summit 2019, un eveniment organizat de energynomics.ro.
”România este, de asemenea, ‘binecuvântată’ cu acest fel de-a fi extrem de contrastant: avem practic două Românii în permanență: o Românie modernă, o Românie veche; dorința spre progres, doi pași înainte – un pas înapoi. Ne caracterizează acest lucru, chiar și istoric. Referindu-ne la acest mix energetic pe care îl avem și la toate resursele regenerabile – acestea au apărut într-un ritm foarte accelerat. În câțiva ani s-au investit 8 miliarde de euro și ne-am trezit cu 5.000 MW în sistem, fără de care astăzi probabil că nu am mai putea să trecem anul. Am plecat la drum cu o schemă generoasă, poate, pe alocuri, prea generoasă, iar ulterior am tăiat-o masiv și am adus investitorii în pragul falimentului – iarăși, acea natură a noastră de a merge dintr-o extremă în cealaltă”, a spus Moise.
”Discutăm de câțiva ani despre strategia energetică, absolut esențială – întotdeauna când vrei să faci ceva ai nevoie de un plan bine gândit – și în același timp avem și un Plan integrat de acțiune în domeniul energiei și a schimbărilor climatice (PNIESC), unde, din păcate, ambițiile sunt mici – cota pentru anul 2030 fiind de doar 27,9%. Creșterea ni se pare relativ mică față de ce potențial există și față de unde ne aflăm astăzi – am depășit pragul de 24%”.
România nu va dispune de resurse clasice – din declarațiile autorităților, în cazul în care nu se va ajunge la un acord final cu partenerul chinez, la Nuclearelectrica se va face un singur reactor nou, prin forțe proprii.
”În zona cărbunelui, care reprezintă baza și ne trece peste iarnă, există o mare problemă – începe să devină o resursă extrem de scumpă, din cauza certificatelor de CO2. S-a discutat în presă despre starea de facto, de faliment, a CE Oltenia, lucru pe care nu cred că ni-l permitem. În același timp, direcția omenirii e clară – vorbim de decarbonare. Nu putem să închidem mâine centralele pe cărbune, ar însemna să închidem lumina, dar trebuie să ne gândim ce vom face peste 10-15 ani, trebuie să avem un plan, pentru că vrem-nu vrem, va trebui să renunțăm la cărbune dintr-un motiv extrem de simplu – prețul. S-a discutat foarte mult în strategia energetică despre adecvanța sistemului, despre independența României, însă un lucru care lipsește din această strategie este suportabilitatea prețului”, a mai spus Moise.
”În final, după cum spunea domnul ministru al Energiei, suntem un stat membru al Uniunii Europene, discutăm despre Uniunea Energetică, sistemele energetice se interconectează, nu mai putem să vedem România ca o insulă”.
În prezent România are în plan construcția unor centrale scumpe și plătește pentru certificate de CO2 peste 300 de milioane de euro doar la CE Oltenia – și este posibil ca în 10 ani acest cost să se dubleze, conform studiilor.
”În același timp, Reactoarele 3 și 4 au un strike price (preț de referință la amortizare – n.r.) cu mult peste LCOE-ul energiei regenerabile (levelized cost of energy – costul la amortizare). Va mai fi energia noastră competitivă sau ne vom trezi că importăm energie ieftină din Germania? Germania mizează clar pe regenerabile, a și stabilit un plan – renunță până în 2038 la cărbune, renunță până în 2022 la nuclear… Aș vrea să discutăm și despre acest aspect, pentru că, în final, mai ales pentru industrie, prețul energiei trebuie să fie suportabil. Altfel ne putem trezi că industria va pleca în alte state, unde prețul este mai mic… Dacă vorbim de investiții în centrale noi, energia regenerabilă este cea mai ieftină. Totuși, propunerea noastră pentru 2030 este sub media stabilită de Uniunea Europeană. Oare nu facem ceva greșit?” a concluzionat Moise.
Oare de ce nu avem strategie energetica ? oare daca am avea cum ar fi transpuse fiananciar conditionarile UE privind regenerabilele ? poate ar fi bine cand vorbiti de viitorul energetic al Germaniei si in general al tarilor puternic industrializate ,sa fiti mai precaut.Din pacate pasii facuti pana acum au fost invers decat parerea dvs, adica un pas inainte si doi pasi inapoi.Poate in viitorul articol ne prezentati si cum participa regenerabilele la siguranta SEN, eventual modul in care se recupereaza investitiile in regenerabile.In ceea ce priveste mixul energetic, poate ne prezentati un alt sector de productie din UE sau din lume, care este organizat ca sistemul de productie din tara dupa resurse respectiv carbune, hidro,nuclear,hidrocarburi si sa nu uitam regenerabile.
O noua sursa inepuizabila de energie se ofera de cinci ani de zile pe piata si dintre cei cu putere de decizie nu sesizeaza nimic,ocupandu-se probabil de politica.Asa sa procedati in continuare ca sa progresam invers si sa plecati din functii cu huo!,fiindca asa meritati.
In ultimii 4 ani s-au instalat în lume 1.000 GW de energie regenerabila. Romania?Zero!
Despre ce potențial vorbiți?
Zeci de firme străine mari răspândesc pe mapamond că au fost furați in Romania. 3-4 procese la ICSID.
S-a ajuns la 30Eur/MWh de Solar in Europa. Romania plătește 150 euro. De ce ne-am grăbit?
Pentru că nu se știe cine va fi mâine la putere în România. Potopul după!