Acasă » Electricitate » Fondul Proprietatea vinde 10% din Conpet, mandatul managerial înjumătățit

Fondul Proprietatea vinde 10% din Conpet, mandatul managerial înjumătățit

22 noiembrie 2013
Electricitate
Bogdan Tudorache

###author###

Fondul Proprietatea (FP) încearcă să obţină lichidităţi în vederea derulării programului de răscumpărare de acțiuni de la acţionari și are în vedere mai multe tranzacţii în acest sens, inclusiv vânzarea unor pachete de acţiuni ale Conpet, a spus Greg Konieczny, directorul general al companiei de administrare a Fondului, Franklin Templeton, în ziua desfășurării adunării generale a acționarilor (AGA- vineri 22 Noiembrie).

Konieczny a anunţat recent că FP vrea să vândă cel mult 10% din acţiunile Conpet Ploieşti, pachet evaluat la maxim 38,43 milioane lei (8,6 milioane euro), în funcţie de cea mai recentă cotaţie de la bursă.

Pachetul pe care Fondul vrea să îl vândă reprezintă aproximativ o treime din participaţia pe care FP o are la Conpet. Fondul deţinea la finele anului trecut 29,7% din titlurile Conpet.

Konieczny a mai spus în AGA că ar putea face un schimb de acţiuni, cedând acţiuni de la filialele Electrica pentru acţiuni direct la compania mama Electrica sau să vândă direct pachetele deţinute la aceste filiale.

Fondul deţine pachete de câte 22% din Electrica Distribuţie Muntenia Nord (pachet evaluat la 277,88 milioane lei), Electrica Distribuţie Transilvania Nord (200,67 milioane lei), Electrica Distribuţie Transilvania Sud (212,69 milioane lei).

Nu putem comenta intenţiile cu privire la companiile listate. În cazul acţiunilor Romgaz şi Nucleareletrica, suntem într-o perioadă de lock-up (FP nu poate vinde acţiunile pe o perioadă de 6 luni, n.r), dacă preţul va creşte ulterior am putea decide să vindem o parte sau toate acţiunile„, a spus Konieczny, citat de Mediafax.

Mandatul viitor al Franklin Templeton, redus la jumătate din 2014

Mark Mobius, unul din cei mai renumiți analiști financiari ai piețelor emergente și preşedintele executiv al Templeton Asset Management, a reafirmat acționarilor prezenți la AGA (45% din acțiuni) planul Franklin Templeton de apropiere a valorii activului net FP de valoarea sa de capitalizare. Mobius a încercat să atragă micii acționari demonstrându-le cum au pierdut cei care s-au grăbit să vândă acțiuni la valori modice, de mai bine de 50% sub valoarea de azi, de 1 leu , către marile fonduri.

Însă acționarii au votat 70% în favoarea reducerii mandatului managerului FP de la patru ani la doi ani, începând cu septembrie 2014, conform zf.ro.

Reducerea mandatului Franklin Templeton a fost propusă de câteva fonduri de investiții și acționari mai mari, lobby-ul fiind condus de fondul american de investiții Elliott, care, conform unor surse, are propria agendă pentru FP.

Fondul american Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, a vândut recent peste 1% din FP, în cadrul unei oferte publice de răscumpărare în urma căreia a încasat 31,3 milioane euro (139 milioane lei).

Elliott controlează acum 17,15% din Fondul Proprietatea şi 18,78% din drepturile de vot și vrea ca FP să fie condus de Franklin într-un mandat mai scurt cu doi ani, cu ”obiective stricte de performanță și evaluări periodice ale acesteia.”

Totodată, acționarii s-au arătat în favoarea reducerii capitalului social cu 0.05 lei per acțiune, la 0.95 lei, și distribuirea banilor, însă decizia finală nu a putut fi luată din lipsă de cvorum.

Fondul Proprietatea renunţă la listare la Varşovia pentru Londra

În cadrul aceleiași AGA, reprezentanții Franklin Templeton au spus că renunţă la ideea de a lista FP la Varşovia şi urmează ca în primul trimestru al anului viitor să facă o nouă propunere privind piaţa pe care să fie cotate acţiunile Fondului, printre bursele vizate fiind cel mai probabil bursa de la Londra – în urma recentului succes Romgaz,  sau cea din New York. Unul din motivele renunțării la bursa din Varșovia a fost decizia guvernului polonez de naționalizare a fondurilor de pensii, actori principali ai pieței de capital locale.

Nu cerem o prelungire pentru listarea la Varşovia (…) pentru că reglementatorul nu a vrut să schimbe regulile pentru listarea secundară (…) Cautăm o metodă mai uşoară şi o altă piaţă, printre pieţele vizate fiind bursa de la Londra sau New York. La Varşovia, naţionalizarea fondurilor de pensii ne-a făcut să ne răzgândim. În primul trimestru al anului vitor vom anunţa propunerile„, a declarat Konieczny, potrivit unor surse.

Într-un material prezentat pentru AGA, Franklin Templeton menţionează că a solicitat Autorității de Supraveghere Financiară inclusiv schimbarea reglementărilor astfel încât certificatele de depozit (pe care o companie le poate utiliza pentru listarea pe o piaţă externă, cum a fost cazul în oferta Romgaz) să fie folosite şi la alte oferte, nu doar pentru ofertele publice iniţiale.

Autor: Bogdan Tudorache

Activ în presa economică și de afaceri de 26 de ani, Bogdan a absolvit Dreptul, apoi a urmat cursuri intensive de economie și Business English. A avansat până în poziția de redactor-șef încă din 2006 și a asigurat managementul și politica editorială pentru numeroase publicații economice dedicate în special comunității investitorilor străini în România. Din 2003 și până în 2013 a fost activ mai ales în sectorul financiar-bancar. A început colaborarea cu Energynomics în 2013, remarcându-se prin cunoștințe avansate ale piețelor, comunităților de afaceri și un stil editorial matur, atât în limba română, cât și în engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *