Un studiu realizat de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a identificat un potențial solar semnificativ în regiunile carbonifere din Europa. Potrivit studiului, trecerea la energia solară ar permite, de asemenea, echivalențe similare cu cele ale industriei cărbunelui.
Regiunile carbonifere din Europa în tranziție (CRiT) au un potențial fotovoltaic de 730,3 GW, ceea ce ar putea duce la o producție de 874,3 TWh dacă este această resursă este exploatată corespunzător, în timp ce capacitatea de producție a centralelor electrice pe bază de lignit și cărbune a fost de 152,5 GW în februarie 2019, potrivit PV Magazine.
Astfel, instalarea sistemelor fotovoltaice la scală în regiunile carboniere din Europa ar putea depăși vechiul model de generare a energiei electrice. Acestea sunt concluziile unui nou raport publicat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, intitulat Generarea energiei electrice fotovoltaice: o linie de viață pentru regiunile europene carboniere în tranziție.